2020 11 07 xSight Percussion Duo

 

De leden en tevens oprichters van het in Rotterdam gevestigde percussie duo ‘xSight@‘, Jose en Georgi, hebben samen in meerdere kamermuziek ensembles en orkesten gespeeld sinds 2016. Het besluit om een duo te vormen was genomen met het doel om muziek te maken met een hoger artistiek niveau dat de hedendaagse percussie ‘scene’ uitdaagt.
Het duo heeft meegedaan aan de ‘International Percussion Competition Luxembourg’ in 2018 waar zij semi-finalisten werden. Het jaar daarop wonnen zij de prestigieuze vakjuryprijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Het duo richt zich vooral op gearrangeerd pianorepertoire voor twee marimba’s en timmert hard aan de weg om de marimba op de kaart te zetten als solo-instrument in alle concertzalen over de hele wereld. Hun nieuwe concertprogramma ‘WoodenTouch’ is een muzikale reis van Bach tot Bartók en bevat originele stukken speciaal geschreven voor marimba duo.
Als zelfstandige percussionisten volgen Georgi en Jose ook hun eigen weg. Zo spelen zij regelmatig in orkesten zoals het Doelen Ensemble en het Mannheimer Philharmoniker.
xSight@ is toegewijd aan constante ontwikkeling en verbetering. Hun doel is om te groeien naar een zekere artistieke volwassenheid, en om een technische basis te creëren die het duo helpt in hun zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.
Het duo streeft ernaar om het publiek de veelzijdigheid van percussie te laten ervaren, met name de combinatie tussen klassiek repertoire en experimentele muziek, moderne dans, circus en andere kunstvormen. Het duo is zeer toegewijd aan het opbouwen van een sterke, innovatieve scène voor de percussiewereld in Rotterdam. Door samen te werken met instituties in Rotterdam hoopt xSight@ gelijktijdig te groeien met de voorwaartse visie van de stad Rotterdam.
Als één van de weinige percussie duo’s in Nederland wil xSight@ een netwerk creëren van componisten, artiesten, concertzalen en andere culturele instituties om te bouwen aan hun interdisciplinaire projecten. Hieronder vallen multimedia concerten, festivals en formatieve workshops. Hierdoor wil xSight@ de toekomst van de percussie scène laten groeien. Niet alleen in Rotterdam, maar ook wereldwijd.

 

Bekijk de video van het concert in maart 2020 in het Concertgebouw Amsterdam via deze link: https://youtu.be/-UjGHJmgugo