2020 04 25 Viěcto Baena


Víctor Manuel Baena de la Torre is geboren in 1995. Hij is begonnen met gitaar en piano spelen toen hij 12 jaar was, en deed dat aan het Conservatorium van Madrid: “Arturo Soria”. Later raakte hij geïnteresseerd in de interpretatie van oude muziek, vooral in de muziek die geschreven is voor orgel en klavecimbel, dus besloot hij orgel te gaan studeren bij Anselmo Serna en klavecimbel en basso continuo bij Denise De La-Herrán. Als basso continuo speler heeft hij in 2013 meegedaan met de productie van “L’Orfeo” van Claudio Monteverdi in het “Teatro Principal” van Burgos en in 2014 in hetzelfde theater met de productie van “The Indian queen” en “Dido and Aeneas” van Henry Purcell, onder de directie van Daniel de la Puente en Manuel Minguillón. Víctor heeft masterclasses voor orgel en klavecimbel gehad van, onder andere, Montserrat Torrent, Andrés Cea, Lorenzo Ghielmi, Jacques Ogg, Elisabeth Joyé, Leo van Doeselaar, Ton Koopman en Bernard Foccroulle.
Sinds september 2015 vormt Víctor een duo met violiste Lisette Carlebur. Normaal gesproken speelt hij met haar samen als organist, maar soms ook als pianist. Ze proberen samen de muziek voor orgel en viool op de kaart te zetten.
In 2017 deelde hij mij aan het project "Pracht en Praal" met het Sweelinck barokorkest o.l.v. dirigent Jos van Veldhoven. Zo speelden ze in de St. Marienkirche van Stralsund en in de Lutherse kerk te Den Haag en ook in een aantal belangrijke concertzalen, waaronder het Muziekgebouw aan ´t Ij en de Tivoli Vredenburg.
Tegenwoordig studeert hij Master orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Hier heeft hij ook lessen in Franse romantische orgelmuziek gekregen van gastdocent Louis Robilliard. Tevens speelt hij clavichord en krijgt les van Menno van Delft en krijgt hij les in basso continuo en improvisatie van Miklós Spányi.
In juli van 2019 heeft hij de eerste prijs (Schnitger prijs) gekregen tijdens het Schnitger Internationale Orgelconcours in de Grotekerk van Alkmaar.