2020 01 11 Sweelinck KoperKwintet

Het Sweelinck Koperkwintet is jong en dynamisch, enorm enthousiast en in staat om ook een jong publiek aan te spreken. In de stad waar J.PZn Sweelinck werd geboren, blaast het naar deze beroemde componist genoemde koperensemble de zaterdagmiddag concertbezoekers nieuwe jaar in!

Bekijk het feestelijke nieuwjaarsprogramma onderaan!

Het ensemble bestaat uit vijf koperblazers , een organist en een slagwerker van diverse conservatoria.  Een greep uit de reacties in 2019 : "Geweldig", "Indrukwekkend" en "Kippenvel" en zelfs het "Mooiste concert ooit".
 
Wat maakt het Sweelinck Koperkwintet dan zo bijzonder? Eigenlijk is dit eenvoudig te verklaren aan de hand van onze naam: die is niet zomaar gekozen, maar staat voor twee belangrijke kenmerken van het ensemble. Dat eerste kenmerk is repertoirekeuze. Dit ensemble is opgericht om orgelmuziek, letterlijk, nieuw leven in te blazen. Het kwintet treedt altijd op in combinatie met orgel en slagwerk. Aangezien ze het hele palet aan klankkleuren willen meenemen bevat het repertoire een enorme diversiteit aan stijlen met een accent op de beroemde Franse orgelwerken als de Suite Gothique van Boëllmann(zie bijlage). De arrangementen voor deze stukken werden gemaakt door trompettist Sebastiaan Haverkate en zijn inmiddels zelfs uitgevoerd door het koperensemble van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
 
Met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar is dit ensemble nog erg jong. In de diverse jeugdorkesten van Nederland leerden de muzikanten elkaar kennen wat de unieke situatie veroorzaakt dat de leden afkomstig zijn van de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Maastricht.  Nederlands grootste componist én organist is tevens naamgever van het enige orkest waarin alle kwintetleden daadwerkelijk tegelijkertijd in hebben gespeeld: UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck. 
 
Coen van den Bos (1998) is op 7-jarige leeftijd begonnen bij Honsels Harmonie op euphonium. In 2013 is hij aangenomen op de School Voor Jong Talent. Momenteel zit hij in het 3e jaar van zijn studie Klassieke tuba op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Sinds 2018 speelt hij in het Nationaal Jeugd Orkest
 
Niels Jacobs (1999) werd geboren in  Leiden en speelt sinds hij tien jaar is trombone. In 2017 begon hij zijn studie klassiek trombone op het Conservatorium van Amsterdam en in 2018 won hij de eerste prijs van het Prinses Christina Concours, in de derde categorie. Niels heeft soloconcerten gespeeld voor de Leidse Hofjesconcerten en het Grachtenfestival, en speelde onder andere bij het Jeugdorkest Nederland en het UvA-orkest J. Pzn. Sweelinck.
 
Sander Beens (1996) studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Bob Koertshuis en volgde masterclasses bij onder andere Jon Lewis, Roy Poper, Willem van der Vliet en Marco Blaauw. Sander speelt regelmatig in symfonische orkesten, maar laat ook van zich horen als solist en in ensemblevorm.
 
Hugo Pieters(1998) komt uit Limburg en begon zijn muzikale loopbaan bij Harmonie de Berggalm in Klimmen, maar groeide snel door met andere orkesten en ensembles, waaronder het JeugdOrkest Nederland (JON), waardoor hij ook meewerkte aan verschillende TV programma‘s, zoals het Kerst Muziekgala, Kinderen voor Kinderen 35 en het Kinderprinsengrachtconcert. Ook speelde hij bij het Nederlands Studenten Orkest (NSO), het Nederlands Symfonie Project (NeSP), het Koninklijk Concertgebouw Orkest in een Side by Side concert en mocht hij soleren met het orkest van Maurice Luttikhuis.
 
Sebastiaan Haverkate(1993) begon op tienjarige leeftijd als trompettist bij de PTT-fanfare te Hengelo. Vanuit de blaasmuziek ontplooide hij zich tot veelzijdig trompettist en muzikant. Hij studeerde lichte en klassieke muziek aan de conservatoria van Arnhem en Utrecht respectievelijk en was ondermeer te beluisteren bij het Nationaal Jeugdorkest, kamerorkest De Klankkast, de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Sinds kort echter ook bij de hiphop/soul formatie JohnFrost. Naast zijn werkzaamheden als trompettist volgt Sebastiaan ook een studie Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. 
 
Jarick Bruinsma (1995) behaalde in mei 2019 zijn bachelor klassiek slagwerk aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde bij Joeke Hoekstra, Tatiana Koleva, Mihaly Kaszas en Luuk Nagtegaal. Eerder speelde hij onder andere met het Noord Nederlands Orkest, Nationaal Jeugdorkest en het NDR Jugendsinfonieorchester.
 
Maarten Wilmink (2001) ontving van 2014 tot 2019 orgellessen bij Louis ten Vregelaar. Deze orgellessen vormden het begin van zijn muzikale educatie. Na het ontvangen van zijn gymnasiumdiploma is hij in september 2019 aan het Codarts conservatorium in Rotterdam gestart. Hier studeert hij hoofdvak orgel bij Ben van Oosten en bijvak piano bij Martin Lekkerkerk. Maarten verzorgde inmiddels orgelconcerten op bekende en monumentale orgels in binnen- en buitenland. Daarnaast speelt hij regelmatig tijdens kerkgebonden-activiteiten. In oktober 2018 won Maarten de eerste prijs van zijn categorie tijdens het SGO-Concours.
 
Programma Nieuwjaarsconcert 2020 in Deventer
 
1. George Friedrich Händel delen uit Music for the Royal Fireworks, HWV 351
1685 – 1756 (arr. Sebastiaan Haverkate)
I. Ouverture
II. Menuet II
III. La Réjouissance
 
2. Jan Pzn. Sweelinck Psalm 130 ‘De Profundis’, SwWV 170
1562-1621 (Kwintet solo)
 
3. Jan Pzn. Sweelinck Echo fantasia, SwWV 275
1562-1621 (Kwintet solo)
 
4. Johann Sebastian Bach Wohl mir daß ich Jesum habe, BWV 147
1685-1750
 
5. George Friedrich Händel Zadok the Priest, HWV 258
1685 – 1756
 
6. Johann Sebastian Bach Trio Sonata no. 4 in E minor, BWV 528 
1685-1750   III. Un poco allegro (orgel solo)
 
7. Antonio Vivaldi Concert voor 2 trompetten in C majeur, RV 537
1678-1741 (arr. Sebastiaan Haverkate)
 
8. Anton Bruckner Os justi, WAB 30 (arr. Hugo Pieters)
1824-1896 Kwintet solo 
 
9. Ulrich Roever & Michael Korb Highland Cathedral (arr. Sebastiaan Haverkate)
(1934-heden 1963-heden)