Z zmcdnwlogo hoofdletters def wit paars 140pxh 2
logo rechts

Is het klassiek of is het jazz? (Jazz improvisaties op werken van klassieke componisten)

De Lebuinuskerk
SoundsLikeATrio2_800p
  20 juli 2024 15:00

  foto: Josef Köhne

't KLINKT ALS EEN TRIO

  • Arjen van El: tenor- en baritonsaxofoon
  • Michael Kotzian piano
  • Konstantin Wienstroer: contrabas

De drie muzikanten Arjen van El, tenor- en baritonsaxofoon, Michael Kotzian, piano en Konstantin Wienstroer, contrabas creëren in dit nieuwe concertprogramma een verbinding tussen klassieke en jazzmuziek. Gebaseerd op composities van onder meer Franz Schubert, Frederic Chopin, Claude Debussy en Erik Satie herschikt het trio deze muziek en combineert deze met elementen uit de jazzmuziek en improvisatie. Is het klassiek? Is het jazz? Luister naar het concert en oordeel zelf.

Het concert wordt compleet gemaakt door “Sounds like a Trio” met nieuwe stukken geschreven voor het trio door pianist Michael Kotzian.

‘Sounds like a Trio’ ontstond op initiatief van de Duitse pianist Michael Kotzian en de Nederlandse saxofonist Arjen van El. Met contrabassist Konstantin Wienstroer waren ze te gast bij concerten onder meer in de Kulturring Kloster Haydau, in Dormagen (concertreeks van het Zonsdistrictsmuseum), Kaisersesch (cultuurcentrum Altes Kino) en Bottrop (Jazz in het Filmforum).

 Arjen van El, tenor- en baritonsaxofoon uit Deventer, studeerde saxofoon aan de Universiteit van Arnhem bij Jörg Kaufmann, Dick de Graaf en Dick Vennik. Hij toerde met jazzgroepen in Japan en trad op op de festivals Jazz en Marciac /Frankrijk en Northsea Jazz Festival in Rotterdam. Op het Breda Jazz Festival won Arjen van El met zijn formatie de jury- en publieksprijs. Hij nam cd's op met onder meer Stephane Grapelli als gastmuzikant en toerde met de Britse muzikant Georgie Fame. Arjen van El heeft in vrijwel alle grote Nederlandse jazzclubs op het podium gestaan, waaronder Den Haag, Utrecht en Rotterdam. 

 Michael Kotzian, piano uit Solingen/Duitsland, begon als kind met pianolessen. Hij studeerde klassiek en jazz piano aan de muziekscholen in Wuppertal en Enschede/Nederland. Sinds zijn afstuderen werkt hij als freelance pianist, voornamelijk op het gebied van jazz en Zuid-Amerikaanse muziek. Hij toert regelmatig met zijn formaties in verschillende regio’s van Duitsland en was onder meer te horen op het Hessenjazzfestival Idstein, Jazzmeile Thüringen, Swinging Greven en het Duits-Franse Euro Classic festival. Hij trad op met muzikanten uit de Lissabon- en Portugese jazzscène op onder meer het Festival Internacional de Jazz de Loulé/Portugal, het Festival de Música de Coimbra (FESMUC) en het Festival Jazz Além Tejo in Portugal. Michael Kotzian dirigeerde concerten en studioproducties met muzikanten uit België, Nederland, Brazilië en Portugal. Daarnaast schrijft hij muziek voor diverse jazzensembles, internetmedia en lokale tv-stations.

 Konstantin Wienstroer, contrabas uit Neuss/Duitsland studeerde contrabas aan het American Institute of Music in Wenen bij Wayne Darling en later bij Reinhard Glöder en Gunnar Plümer. Na zijn concertexamens aan de Folkwang Universiteit voor Muziek in Essen toerde hij met formaties in onder meer Japan, de VS, Groot-Brittannië en Zwitserland. Konstantin Wienstroer is winnaar van de Folkwang-prijs in de categorie jazz. Als bassist werkt hij in uiteenlopende stijlen met onder meer Hazy Osterwald, Greetje Kauffeld, Wolf Maahn, Lulo Reinhardt, Ziroli Winterstein en Jürgen Dahmen. Hij was onder meer te gast bij de Jazz Rally Düsseldorf, de Hilden Jazz Days en het Viersen Jazz Festival.

 

SoundsLikeATrio1 klein