2020 07 18 Stok Klaas 580pxb

Klaas Stok is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Bader-orgel bespeelt. Hij is artistieke verantwoordelijk voor de concertserie van de SHBO en bracht een CD uit met werken van J.S. Bach. Binnenkort verschijnt een CD met werken van J.S. Sweelinck. Hij won vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland.

Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel.

Vanaf seizoen 2015-2016 is hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018-2019 is hij chef-dirigent van het NDR-koor in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, met a capella-concerten en werken met orkest. Hoogtepunten waren afgelopen seizoen onder andere Hohe Messe van J.S. Bach en het Requiem van Schittke. Dit seizoen staan oa. de mis in e van Bruckner, de mis met blazers van Stravinsky, de Messiah van Händel en Figure Humaine van Poulenc op het programma.

Klaas was regelmatig te gast bij andere professionele koren, zoals het Iers Nationaal Kamerkoor, het Vlaams Radiokoor, Cappella Amsterdam, het SWR-vocaal Ensemble, Musica Treize (Marseille), Chorwerk Ruhr en het BR-koor München. Dit seizoen dirigeert hij een productie met de boetepsalmen van Lassus en van Schnittke. Klaas Stok is docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle