2019 05 11 concerto amsterdam

Barokorkest Concerto d`Amsterdam treedt op met de beroemde Chileens-Zweedse mezzosopraan Luciana Mancini.

In het programma ``Mille affetti``, ofwel ``duizend gevoelens``, zingt Mancini met haar warme expressieve stem aria`s  van Orlando, Ariodante en Händel. Het orkest omlijst de prachtige liederen met werken van o.m. Corelli en Scarlatti. De Italiaanse vioolvirtuoos Stefano Rossi voert het orkest opzwepend aan.
Vanwege de topbezetting wordt er veel publiek verwacht. 

Concerto d’Amsterdam is sinds vele jaren actief op de Nederlandse en buitenlandse podia, zowel in eigen programma’s als in samenwerking met andere disciplines. Het orkest bestaat uit een groep gedreven musici die zich hebben gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. De focus ligt op de zeventiende en achttiende eeuw en de musici spelen op instrumenten uit die tijd of kopieën daarvan. Naast het standaardrepertoire werkt Concerto d’Amsterdam ook regelmatig mee aan operaproducties op bijzondere locaties, zoals de uitvoering van Orfeo ed Euridice op de vijver van Paleis Soestdijk. Het orkest werkte samen met solisten en dirigenten als Richard Egarr, Elizabeth Wallfisch, Emma Kirkby, Michael Chance, Claron McFadden, Lynne Dawson, Johannette Zomer, Nico van der Meel, Alfredo Bernardini, Lucy van Dael en vele anderen. Afhankelijk van het programma wordt gewisseld van orkest samenstelling. 

Concertmeester is de Italiaan Stefano Rossi. Deze virtuoze barokviolist opereert als primus inter pares. Hij voert het orkest aan en geeft leiding met zijn meeslepende en communicatieve vioolspel, maar tegelijkertijd is hij net als alle andere musici onderdeel van het collectief.


2019 05 11 concerto amsterdam mezzo sopraanDe Chileens-Zweedse mezzosopraan Luciana Mancini behaalde haar master degree aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij studeerde bij Rita Dams, Jill Feldman, Michael Chance, Peter Kooij en Diane Forlano.
Zij is een veelgevraagd solist en treedt op in alle delen van de wereld, in opera’s, oratoria en recitals. Luciana Mancini en Concerto d’Amsterdam werken regelmatig samen. Onder meer  in de komende Matthaus Passion van J.S. Bach (in  de beroemde kruiskooropstelling) in de Deventer Bergkerk o.l.v. Klaas Stok, op 17,18 en 19 april.  

Het concert

``Mille affetti`` - duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun (en uw) emoties de vrije loop laten.
Nergens lag in de muzikale Barok de gevoelstemperatuur hoger dan in het theater, in de opera, en dan speciaal in Italië, ook toen al operaland bij uitstek. Zozeer zelfs dat ook een componist als Handel opera’s schreef die qua tekst en muzikaal idioom honderd procent Italiaans zijn.
Zangeres Luciana Mancini is met haar warme en expressieve, maar soms ook rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Giacomelli’s Adriano in Siria en Handels Orlando en Ariodante.
Barokorkest Concerto d’Amsterdam omlijst haar prachtige aria’s met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: ouvertures van Handel en één van de wonderbaarlijke composities van Charles Avisson, gebaseerd op (maar eigenlijk nog mooier dan) de muziek van Domenico Scarlatti. Concertmeester en muzikaal leider Stefano Rossi kent dit repertoire als geen ander en zal het ensemble veilig door de maalstroom van liefde, verdriet, hoop en wanhoop loodsen.
Concerto d’Amsterdam
Luciana Mancini, mezzosopraan
Stefano Rossi, muzikale leiding en viool

 

Programma

Arcangelo Corelli  (1653 – 1713)   

Concerto n.1 in D                         

 1. Largo – Allegro – Adagio – Allegro – Adagio – Allegro – Largo – Allegro
 2. Largo
 3. Allegro – Adagio
 4. Allegro

Francesco Maria Veracini (1690 – 1768)          

Già presso al termine                        

uit: Adriano in Siria       

Charles Avison (1709 – 1770)

Concerto nr. 3 in d-klein (naar Scarlatti)               

 1. Largo Andante
 2. Allegro Spiritoso
 3. Vivace
 4. Allegro

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759)   

Scherza infida                            

uit: Ariodante, HWV 33

Charles Avison

Concerto nr. 5 in d-klein    (naar Scarlatti)               

 1. Largo
 2. Allegro
 3. Andante Moderato
 4. Allegro

Georg Friedrich Händel

Ah! Stigie larve                           

uit: Orlando, HWV 31

Download hier de concert-flyer: