2019 04 06 Klaartje van Veldhoven en Bert van den Brink

Om 14.40 uur vindt er een kort voorprogramma plaats door Jong Talent uit Deventer.

Zie  info hierover onderaan het bericht.
 
Vanuit een grensoverschrijdende samenwerking brengen sopraan Klaartje van Veldhoven, bekend om haar onorthodoxe benadering van klassieke muziek, en VPRO Boy Edgar prijs winnaar Bert van den Brink - jazzpianist die tijdens dit concert  accordeon speelt- een programma met Barokmuziek en Europese volksliederen.
Van herhaling houden zij niet, bij geen enkel concert met dit duo is het programma hetzelfde.
Beiden doorbreken graag grenzen, letterlijk, want ze spelen repertoire uit delen van Europa, maar ook figuurlijk, omdat ze voor dit programma uit hun comfort zone stappen en naar andere klanken op zoek gaan dan die ze normaal gesproken gebruiken.
Improvisatie is hierbij een belangrijke vorm.
Hun recent uitgebrachte cd ``Normal gets you nowhere`` kreeg 4 sterren in de Trouw en de Elsevier.


Klaartje van Veldhoven
Klaartje wordt geprezen vanwege haar heldere stemgeluid, haar avontuurlijkheid en integere interpretaties. Zij was al vanaf jonge leeftijd te horen op de concertpodia in binnen- en buitenland. Klaartje studeerde in Zwitserland en Nederland aan de Schola Cantorum te Basel en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Zij toerde door Europa met het European Union Baroque Orchestra o.l.v. Christina Pluhar. Ze zong als soliste bij het Residentie Orkest en ze werkt regelmatig met de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v Johannes Leertouwer en met Ton Koopman en Sigiswald Kuijken en Concerto Copenhagen o.l.v. Alfredo Bernardini.In 2006 won ze de eerste prijs bij de John Kerr Award for English song, in Goudhurst, Kent.
Klaartje heeft meegewerkt aan verschillende CD-producties zoals : de Hohe Messe van J.S. Bach met de Nederlandse Bachvereniging, King Arthur van H. Purcell met Barokopera Amsterdam, La Resurrezione en Aminta en Fillide van Händel, beide met Contrasto Armonico. In 2010 heeft zij een cd opgenomen met het Stabat Mater van Pergolesi, in de Nederlandse vertaling van Willem Wilmink, met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Deze cd kreeg een 10 in de Luister.
Haar debuut-cd: 'Komm in mein Herzenshaus' met aria's voor sopraan van J.S. Bach voor barokensemble en accordeon kwam in 2013 uit. Dit album werd zeer goed ontvangen door de Nederlandse pers. In september 2014 kwam haar 2e cd uit bij Harmonia Mundi; ‘Songs of Clarity’, met repertoire van Purcell en Byrd met het Amstel Saxofoonkwartet. Haar meest recente cd ‘Normal gets you nowhere’, waar zij samenwerkt met improviserende musici, zoals het Rembrandt Frerichs trio en Erik Bosgraaf, kreeg 4 sterren in de Trouw en de Elsevier en een 9 in de Luister.
In 2016/2017 werd zij gevraagd als Artist in Residence in de Stadsgehoorzaal in Leiden waar ze samenwerkte met muzikale vrienden als Liza Ferschtman, Mike Fentross en het Rembrandt Frerichs trio.
Verder zong ze op o.a. het Festival Oude muziek,Hindsgavl Festival, Festival de Sable, Musica Viva Osnabruck, Grachtenfestival, het Peter de Grote Festival, Festival Classique en Oranjewoud festival, waar ze met verschillende internationale musici samenwerkte.
Klaartje neemt deel aan projecten van de Nederlandse Bachvereniging als ripieno zanger, was te gast bij het Norsk Solistkoret, o.l.v. Grete Pedersen, Vokal Nord o.lv.Bjorn Andor Drage en le concert Etranger o.l.v. Itay Jedlin. Bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer zingt ze onder andere de Mattheus Passion met 10 zangers, die zowel de aria's als de ensemble partijen voor hun rekening nemen. Deze uitvoering kreeg recentelijk 5 sterren in een recensie van de NRC. Klaartje houdt ook van muziektheater en deed daarom ook producties met theatergezelschap Stella Den Haag, Barokopera Amsterdam, het Vocaallab en muziektheater Hollands Diep.In februari 2019 zingt zij de hoofdrol in een nieuwe muziektheatervoorstelling ‘de Paraplu’ met nieuwe muziek van Nicoline Soeter en regie van Annechien Koerselman. Deze gaat in premiere in het Muziekgebouw Eindhoven. Klaartje is regelmatig te gast bij Radio 4 en ze is de samensteller van de Bach lijst bij de website www.24classics.nl

 

Bert van en Brink
Bert van den Brink werd geboren op 24 juli 1958. De eerste pianoles kreeg hij toen hij vijf jaar oud was. In 1976 begon Bert met zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Utrechts Conservatorium. Herman Uhlhorn was zijn docent. In 1982 studeerde hij cum laude af.
Nog in datzelfde jaar werd Bert docent piano lichte muziek aan het Utrechts Conservatorium.
Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en is op dat gebied autodidact.In de eerste periode na de studie heeft Bert regelmatig klassieke concerten gegeven, later kwam het accent meer bij de ge�mproviseerde muziek te liggen.
In 2007 kreeg Bert van den Brink de VPRO/BOY EDGARPRIJS.

Bert van den Brink speelt jazz & pop op het kerkorgel.
Bert speelde met vele musici, waaronder, Gino Vannelli, Toots Thielemans,
Chet Baker, Eric Vloeimans, Jules de Corte en Klaartje van Veldhoven.
In 1990 en 1991 speelde Bert in het Dee Dee Bridgewater kwartet.
Enkele jaren was Bert de muzikale leider van de groep van Denise Jannah.
Hij was de pianist in het Heleen van den Hombergh kwartet.
Met vocaliste Miranda van Kralingen trad hij op met het programma "vocal variety".
In het verleden bracht Bert verschillende solo albums uit.
Het solo-album "Jazz at the Pine Hill" leverde hem een Edison-nominatie op.
Het Bert van den Brink trio met bassist Hein van de Geyn en drummer Hans van
Oosterhout brachten in 2004 hun eerste trio album uit met de titel "between us".
Als "side man" neemt hij steeds vaker op. In de discografie is alles hierover te vinden.
Met vocalist Thomas Oliemans nam Bert de cyclus Winterreise van Franz Schubert op.
Bert is ook actief als arrangeur/producent. Het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Paul de Leeuw, Denise Jannah en anderen spelen arrangementen en bewerkingen van hem. Een van de hoogtepunten is de bewerking van de opera Porgy & Bess uitgevoerd door de Houdini's en Nieuw Sinfonietta Amsterdam.

Bert is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist.
Uniek is zijn cd "BLOWING" (2013).
Er zijn nog veel toekomstplannen en dromen die Bert graag hoopt en probeert te realiseren.

 

Programma:

Komm in mein Herzenshaus (BWV 80)    

J.S. Bach

Klaglied

D. Buxtehude

Schafen konnen sicher weiden

J.S Bach

Se l'aura spira

G. Frescobaldi

AmariIii

G. Caccini

Ack Varmeland

Zweeds Volksliedje

Solveigs lied

E. Grieg

Danny boy

lers Volksliedje

Youkali

K. Weill

lk zag Caecilia komen

Nederlands volksliedje

Komt vrienden in het ronde

Nederlands volksliedje

 

In het Voorprogramma zingt een zangleerlinge van Mariette Bastiaansen.

Haar naam is Madeleine Meijer en zij zingt onder begeleiding van Bert van den Brink de volgende liedjes:

“Shy”  uit de musical “Once Upon a Mattress” , componist  Mary Rogers

“The past is another land” uit de musical “Aida”,   componist Elton John

 

Video van het concert (opgenomen op 6 april 2019)