2013-12-24 leeuwarder-kamerkoorAanvang: 20.00 uur 
Het traditionele kerstavondconcert in de Bergkerk belooft weer een bijzondere te worden.  Behalve 15e en 16e eeuwse motetten van Juan de Triana, Ruíz de Cordóba, Christóbal de Morales is deze avond ook de zelden uitgevoerde El Canto de la Sibila te horen. Het Leeuwarder Kamerkoor neemt het koorwerk op zich, deels a capella, deels begeleid door het ensemble Música Temprana.

De ‘Canto’ is een liturgisch drama dat in het Gregoriaans gezongen wordt en traditioneel wordt uitgevoerd tijdens de Misa de Gallo (middernachtmis op Kerstavond) in de kerken van Mallorca, waaronder de Abdij van Lluc, de kathedraal van Palma en in Alguer, Cerdeña. Hoewel van oorsprong heidens, is in de late middeleeuwen de Canto opgenomen in de kerkelijke muzikale traditie en waarbij in Catalonië, Spanje, Frankrijk en Italië verschillende versies ontstonden.
Mallorca en Alguer zijn de twee enige plaatsen waar sedert de late Middeleeuwen de zang nog wordt uitgevoerd. In 2010 werd de Canto – op voordracht van Spanje - opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van de UNESCO.
De Canto bestaat uit verzen en de respons daarop. Voor de respons zijn door componisten als Cordoba en Morales eigen meerstemmige versies gecomponeerd. De Canto - met vers en respons - wordt uitgevoerd door respectievelijk mezzosopraan, harp en koor. We grijpen daarbij terug op een Middeleeuwse Catalaanse versie, die in 1908 is herontdekt.
El Canto de la Sibila, ook wel versus Sibila Prophete genoemd, wordt in Nederland zelden uitgevoerd. Profaan en kerkelijk tegelijk, maar vooral binnen Nederland ongewoon.


Música Temprana:
Luciana Cueto: mezzosopraan
Sarah Ridy: harp
Paulina van Laarhoven: vihuela de arco, viola da gamba
Adrián Rodríguez Van der Spoel: tenor, renaissance gitaar, vihuela de mano en muzikale leiding.

Het Leeuwarder Kamerkoor is in 1981 opgericht en ontwikkelde zich, onder leiding van twee toonaangevende dirigenten, tot een hecht ensemble. De basis van het koor is gelegd door Hoite Pruiksma. Sinds 2002 is Adrián Rodríguez Van der Spoel de dirigent. Van der Spoel trad op kerstavond 2010 ook al op in de Bergkerk met het ensemble ‘So el Enzina’.