steven faber-heleen koelePianovirtuoos en componist Franz Liszt (1811-1886) speelde technisch ongeëvenaard de meest ingewikkelde passages, maar hij kon de piano ook prachtig laten zingen. Hij schreef ook liederen en opvallend genoeg gebruikte hij daarvoor vaak teksten die ook door andere componisten getoonzet werden; voor, tijdens en na het leven van Franz Liszt.


In het Lisztjaar 2011 brengen Heleen Koele en Steven Faber een programma met liederen van verschillende componisten die ze steeds ‘langs de lat van Liszt leggen’. Beethoven, Schubert, Wolf en Fauré komen langs, maar ook hebben Heleen en Steven aan een nu levende componist opdracht gegeven zich langs de lat van Liszt te leggen: De Brits-Israëlische componist Guy Harries lanceert zijn visie op de Loreley naast die van Liszt.

Heleen en Steven werken al zo’n 20 jaar samen. Ze maakten een aantal cd-opnamen, gaven veel liedrecitals en delen hun passie voor muziektheater, vaak ook in dezelfde producties.

Heleen Koele studeerde aan het conservatorium in Zwolle en later in Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Tegenwoordig is Charlotte Margiono haar coach. Sinds 1998 is ze lid van het Nederlands Kamerkoor. Ze treed veelvuldig solistisch op in oratorium, opera en orkestliederen.

Steven Faber studeerde aan de conservatoria van Zwolle en Utrecht. Als docent werkt hij voor de conservatoria van ArtEZ. Als pianist heeft hij zich vooral toegelegd op het liedrepertoire. Daarnaast is hij regelmatig muzikaal leider bij nieuwe muziektheaterproducties.