exicon-foto‘Shakespeare in streektaal’ door Vocaal Ensemble Exicon

ZO A'J 'T HEB'N WILT - AS YOU LIKE IT    

De Bergkerk is 2 oktober vanaf 15 uur podium voor een bijzonder zaterdagmiddagconcert: Vocaal Ensemble Exicon brengt dan, samen met actrice en regisseur Magda Nij Bijvank en acteur en schrijver Laurens ten Den (bekend van onder meer de Twentse tv-serie ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’), in het Twents vertaalde en gesproken teksten van William Shakespeare afgewisseld met a-capella koorzang. Het concert belooft een boeiende luisterervaring te worden, waarbij de bezoekers kennismaken met nieuwe composities - van soms weinig bekende componisten - die het ensemble in een verrassende samenhang aanbiedt.

“Totaaltheater van wonderschone koorzang, geraffineerde composities die bovenop de tekst geschreven waren. En alom was de glimlach aanwezig”, luidde het oordeel in een recensie van het concert op het Shakespeare Festvial in Enschede dat Exicon eind mei jl. gaf. “De 16 leden van Exicon nemen het publiek mee en laten het niet meer los”, was verder te lezen.

Exicon zingt Shakespeare Songs van R. Vaughan Williams en van Jaakko Mäntyjärvi. Tevens staan werken van o.a. Herbert Murril, Jetse Bremer en Ward Swingle op het programma. Er klinken fragmenten uit beroemde toneelstukken als Romeo en Julia, Hamlet, King Lear en Macbeth. Thema’s die worden aangesneden zijn wanhoop, liefde, ruzie blijdschap en respect: kortom het leven zelf.

Vocaal Ensemble Exicon bestaat uit zestien zangers, en zingt zonder dirigent. De muzikale achtergrond van de leden is zeer divers, zoals: zangers, kerkmusici, dirigenten en instrumentalisten. Het ensemble streeft een gedurfde programmering na, met thematische en muzikale dwars¬verbanden tussen uiteenlopende tijd- en stijlperioden. Minder vaak uitgevoerde, moderne composities maken hiervan bijna zonder uitzondering deel uit. Exicon was in juni 2008 ook al te horen in de Bergkerk. Ze zongen toen het programma “Le Cantique des Cantiques”, met muziek van
o.a. Daniel-Lesur, Monteverdi en Gesualdo. De organiste Līga Vilmana, tevens sopraan in het ensemble, speelde toen ook solo op het orgel.exicon_oktober_2010