BiografieCALEFAX-Muziekgebouw-fotograaf-Boersma
Calefax rietkwintet

Na ruim zeshonderd concerten in twintig landen is Calefax rietkwintet te beschouwen als één van de meest succesvolle kamermuziekgroepen van Europa. Het kwintet heeft van zijn unieke bezetting van riet-instrumenten een aantrekkelijke en veelgevraagde verschijning gemaakt op zeer uiteenlopende kamermuziekpodia. De groep, die zich op maakt voor een 25-jarig jubileum in 2010, speelt staande en koppelt zijn uitzonderlijke speelkwaliteiten aan een ongedwongen presentatie waarmee het publiek van alle leeftijden bereikt.


Calefax won diverse grote Nederlandse muziekprijzen en werd onlangs als enige muziekensemble genomineerd voor de Amsterdamprijs. Frequente concertreizen brengen de groep regelmatig buiten Nederland, tot in Rusland, China, India, Turkije en Japan; The Times: “Calefax - five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet”.

De leden van Calefax hebben naam gemaakt met hun eigen, op het rietkwintet-lijf geschreven arrangementen. Een kleine zeventig nieuwe voor Calefax geschreven werken, van componisten uit binnen- en buitenland, completeren het repertoire dat vele eeuwen muziekgeschiedenis omvat.

In het recente verleden werkte Calefax samen met Zapp String Quartet, alt Helena Rasker (Moussorgski), mezzosopraan Cora Burggraaf (Weill), de jazz-zangeressen Denise Jannah en Astrid Seriese, choreografe Sanne van der Put (Villa Goldberg), het Tony Overwater Trio en trompettist Marco Blaauw.
Vorig seizoen debuteerde de groep in de Londense Wigmore Hall waarna een prompte heruitnodiging door de BBC/Wigmore hall volgde. Adam Gatehouse (Editor Live Music, BBC 3):‘’Calefax is one of the most exciting ensembles to have come my way!’’

CALEFAX-sicily2-fotograaf-RobMarinissenVoor het 2009/10 seizoen staan samenwerkingen met slagwerker Arnold Marinissen, pianisten Ivo Janssen en Michiel Braam, en organist Geert Bierling op het programma. Calefax tourt dit seizoen naar Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Engeland, maar is ook veelvuldig in Nederland te beluisteren. Terugkerende locaties zijn het Amsterdamse Concertgebouw (Kleine Zaal) en Muziekgebouw aan ’t IJ, de Rotterdamse Doelen en Vredenburg in Utrecht.

Calefax-cd’s werden zonder uitzondering door de internationale pers met gejuich begroet: “Subliem gevoel voor timing / Hier musiceren vijf zielen vanuit een gedachte “. Over de in januari 2009 verschenen 10e cd, met muziek van Conlon Nancarrow (samen met pianist Ivo Janssen) schreef de pers: “Calefax maakt briljante cd“ (Het Parool)’ / “een absolute top-cd“ (Luister) / “Spetterende Nancarrow“ (Telefgraaf) / “konkurrenzloses Album“ (Ensemble, Duitsland).

Om de zegeningen van zijn bezetting te verbreiden is Calefax begonnen zijn repertoire te ontsluiten en via de website te koop aan te bieden. Als gevolg hiervan zijn in diverse landen rietkwintetten ontstaan. Via masterclasses en workshops dragen de musici van Calefax hun specifieke werkwijze en muzikale ervaringen over op nieuwe generaties. Voor zowel musici als componisten, voor het publiek en de pers fungeert Calefax als inspirerend laboratorium voor de kamermuziek.