Antivon Klewitz en haar groep Csókolom zingen en spelen muziek uit het hart van Oost-Europa. De violiste is van jongs af vergroeid met de dorps- en zigeunermuziek uit de Balkan en Hongarije en verkent de muziek op een spannende en originele manier - een nieuwe stem die dwars door stijlen en stromingen heengaat.

Anti kust met haar eigenzinnige mix van zigeunermuziek, Hongaars, Balkan, klezmer en gypsy-swing de sluimerende slavische ziel van de luisteraar wakker. Met passie, humor, een stem die
csokolom press 02 400x280Anti von Klewitz ...
... groeit (als kind van Duitse ouders) op met haar viool in het voormalig Joegoslavië, en zuigt al vroeg de plaatselijke zigeunermuziek op uit de Balkan en Hongarije. Ze begint een nomadische carrière met Hongaarse muzikanten en bespeelt podia en danshuizen van Australië tot Frankrijk. Tussendoor rondt ze een klassieke opleiding af in Berlijn en raakt aan de jazz verslingerd via Coltrane-bassist Reggie Workman. Als violiste in een Cubaans Charanga-orkest ontdekt ze de finesses van salsa. Dan begint ze met haar eigen groep - Csókolom. De Oost-Europese muziek krijgt een stevige impact door Anti's geheime recept:
gypsy-swing, klezmer-roots, een schep aardse bluesfeeling, een scheutje salsa en haar zang - omschreven als Patti Smith op de Balkan, een mix van passie, intelligentie en humor. Csókolom wordt in Amerika ontdekt, gaat de studio in, en wordt enthousiast ontvangen, ook in de landelijke pers.


"... spetterend vuurwerk van strijkstokken ..." Ton Maas, Volkskrant

"... Een spannend kwartet dat nergens ter wereld zijn gelijke heeft ..." Frans van Leeuwen, NRC

"...de hechte samenhang van een strijkkwartet, het ruwe van de rock, het swingende van de jazz en uiteraard de snelheid en wendbaarheid van de Balkan" Henning Bolte, Heaven