Muziektheater als openingsconcert in de nieuwe serie 'Bergconcerten'

Op zaterdag 5 januari zal het Huygens Vocaal Ensemble een bijzonder theaterconcert verzorgen in de Bergkerk in Deventer.

Het Huygens Vocaal Ensemble verzorgt in samenwerking met diverse instrumentalisten een doorlopende performance van muziek, toneel, beeld- en geluidsfragmenten. Het geheel staat onder leiding van Hans Tijssen. 'Publiek werd van begin tot eind geboeid door klank, geluid, beeld en sfeer' aldus de media naar aanleiding van het eerste, door het Huygens Vocaal Ensemble uitgevoerde, theaterconcert in juni 2006.

Centraal in het programma staat het favoriete gedrag van de mens; Consumeren. In dit programma zullen diverse consumptie artikelen langskomen en op geheel nieuwe wijze gebruikt worden. De artikelen worden in de performance gebruikt als platform en als instrumenten. De basis voor het programma wordt gevormd door kwalitatief hoogwaardig uitgevoerde koormuziek. Enkele stukken zijn speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd.

De instrumentalisten zijn van internationaal niveau. Onder hen de fluitist en traversospeler Ravind Sangha. De van geboorte Australiër woont en werkt nu tien jaar in Nederland. In het komend theaterprogramma speelt hij zowel op de moderne fluit als de traverso.

Een belangrijk deel van het programma wordt ingevuld door het slagwerkers collectief van Jan Takkedar. De slagwerkers geven een bruisende slagwerkact op de consumptiegoederen. Verder wordt medewerking verleend door een didgereedoo speler. Dit is een van de traditionele instrumenten van de Aborigines, de oorspronkelijke bewoners van Australië.

Het programma heeft eveneens een internationaal karakter. Er worden werken uitgevoerd van de Est Veljo Tormis, de Australiër Stephen Leek, de Engelsman Gerald Finzi en de Noord-Amerikanen Morten Lauridsen en Billy Joël.

Het Huygens Vocaal Ensemble heeft de laatste jaren naam gemaakt in o.a. Deventer met aantal bijzondere producties. Maart 2007 zongen ze 'Membra Jesu Nosti' van Dietrich Buxtehude - een alternatief op de beroemde passies en onlangs - 18 november jongsleden - voerden zij hun meest recente programma 'Maria, Maria, ave Maria' uit. Tijdens deze uitvoering stonden bijzondere hedendaagse a-capella werken, waaronder de Missa Brevis van dirigent Tijssen, op het programma.

Laat u verrassen en beleef klassieke muziek op een totaal nieuwe manier.