2019 12 24 the gents

De Bergkerk gaat open om 18.45 en wij sluiten de deuren om 19.45 uur zodat de bezoekers rustig een plekje kunnen zoeken.
Er zijn geen staanplaatsen geoorloofd.

In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. Onder leiding van dirigent Peter Dijkstra bestormden The Gents succesvol de nationale en internationale muziekpodia. Zo maakten zij diverse tournees naar onder andere Japan, Canada, Zweden, Duitsland, Engeland en Spanje. Ook namen The Gents enkele goed ontvangen cd's op. Na zijn vertrek in 2008 bleef Dijkstra als vaste gastdirigent verbonden aan het ensemble. Daarna stonden The Gents achtereenvolgens onder leiding van Maria van Nieuwkerken, Béni Csillag en Krista Audere. Sinds begin 2018 staat Annemiek van der Ven bij The Gents aan het roer.

Bijna 20 jaar na de oprichting komen de zangers uit heel Nederland. Zij hebben drukke banen als bedrijfsarts, jurist, wethouder, docent of studeren nog. Allemaal besteden zij echter een flink deel van hun vrije tijd aan hun grootste passie: zingen!
De omvang van dit mannenensemble dat voornamelijk a-capella-repertoire uitvoert, maakt The Gents uniek. Het publiek wordt verrast door een zeer onderscheidende en heldere koorklank met warme basklanken als fundament en de sprankelende stemmen van de countertenoren in de hoogte. Daar komt bij dat het repertoire van The Gents zich niet beperkt tot een specifieke periode. Van renaissance tot romantiek, pop en jazz, de mannen zingen het met verve!

Sinds hun oprichting verslonden The Gents veel ijzeren repertoire voor mannen: Byrd, Tallis, Poulenc en Duruflé stonden allemaal op de lessenaar. Daarnaast schreven - net als voor de nieuwe cd - diverse componisten en arrangeurs speciaal voor The Gents, bijvoorbeeld Wouter van Belle, Joost Kleppe, Bob Zimmerman en Jetse Bremer.

Met enige regelmaat werken The Gents samen met gerenommeerde musici. De afgelopen jaren waren dat onder andere Lenneke Ruiten, Johannette Zomer, het Haags Saxofoon Kwartet, Euwe & Sybolt de Jong en Wishful Singing.

 

Dirigent Annemiek van der Ven

2019 12 24 annemiek van der venMet ingang van 1 januari 2018 werd Annemiek van der Ven de nieuwe dirigent van vocaal ensemble The Gents. Met de benoeming van Annemiek van der Ven kozen The Gents opnieuw voor een jonge veelbelovende dirigente. In 2005 sloot zij de studie Docent Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, met als bijvak Klassiek Zang. In april 2010 slaagde zij ‘cum laude’ voor de opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.
Van 2004 tot halverwege 2017 maakte zij deel uit van het toonaangevende a-capella ensemble “Wishful Singing”. Als dirigent is zij verbonden aan het VU-koor in Amsterdam en ze dirigeerde heel lang het opleidingskoor van de Nationale Kinderkoren.
Annemiek van der Ven werkte al eerder, toen als gastdirigent, met The Gents. Deze samenwerking krijgt dus nu een vervolg. Annemiek: ‘Ik ben blij dat ik de kans krijg om voor langere tijd met 'The Gents' te werken en zo de komende jaren nieuwe en uitdagende muzikale stappen met hen kan zetten.'

 
 
Piae Cantiones Corde Natus ex parentis
trad. Latijn Arr. Philip Lawson Veni Emmanuel
Trad. Latijn Arr. Kings Singers Angelus ad Virginem
J. Handl (Gallus, 1550-1591) Resonet in Laudibus
J.P. Sweelinck Hodie Christus natus est
Trad. Arr. M. Praetorius Es ist ein ros entsprungen
B. Britten A hymn to the Virgin
J. Van Christmas Lullaby
E. Whitacre Lux Aurumque
Trad. Arr. D. Willcocks God rest ye merry, gentlemen
A. Edenroth The World for Christmas
Trad. Arr. H. Kraaijeveld Mary did you know
Trad. Arr. R. Te Wies Silent Night