2019 09 07 The Klezmer Society

In het Penninckshuis wordt vanwege beperkte ruimte het principe Vol is Vol gehanteerd. Komt dus tijdig!

Voorafgaande aan het concert zal er een kinderworkshop door de Klezmer Society worden gegeven van 13.30 -14.30 uur, ook in het Penninckshuis. Kinderen van 5-12 jaar kunnen meedoen met ritmes klappen, meezingen of meespelen op hun instrument. Zij mogen tijdens het concert enkele stukken met de band meespelen. Opgave voor deze bijzondere activiteit  liefst voor 5 september a.s. bij Quinta Holthuis, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

The Klezmer Society, voorheen Shtetl Band Amsterdam, bestaat sinds 2006 en richt zich op het spelen van de oorspronkelijke Joodse klezmerstijl. Deze is gebaseerd op de melodie van de viool. Het is de klank van de muziek uit de shtetls in het oude Oost-Europa.
De samenstelling van de groep is: tweemaal viool, accordeon en contrabas. Als bijzondere instrumenten worden gebruikt een viool in aangepaste stemming (tsvey strunes), een mandoline en een cello. Voor opnames en concerten werkt The Klezmer Society vaak samen met een klarinettist, slagwerker, zangeres of verhalenverteller.

Klezmer is van oudsher een stijl die de generaties overstijgt. Het verbindt families en is leeftijdsloos. Ogenschijnlijk eenvoudig en naïef, maar als je goed luistert dan ontdek je allerlei prachtige en diepe lagen. Schitterende melodieën die elke keer weer anders klinken, opzwepende dansen en ook kalme, bijna meditatieve composities. The Klezmer Society laat het je graag meebeleven. Een geweldige mogelijkheid om deze populaire stijl samen met je familieleden te (her)ontdekken. Erg geschikt voor kinderen én volwassenen.

De bandleden zijn:

Bert Vos - viool, tsvey strunes (scordatura) viool

Iefke Wang - viool

Erica Roozendaal - accordeon

Eva van de Poll - cello

Een spelend ensemble en een publiek dat rustig luistert… daar is The Klezmer Society niet zo van. De muziek van deze geweldige klezmerband is zo aanstekelijk en uitnodigend, dat je wel mee moét doen. Voor grote, maar ook kleine muziekliefhebbers wordt deze voorstelling een waar feest. Niet alleen de muziek zelf, maar ook alles er om heen, maakt dit evenement anders dan anders. De verhalen en gedichten, het samen zingen, klappen en dansen, het optreden van de jonge workshopdeelnemers mét de musici van The Klezmer Society: alles ademt SAMEN uit. We nodigen je uit om een middagje met deze prachtige muzikanten te komen genieten!

Een melodie zal nooit twee keer hetzelfde klinken bij The Klezmer Society. De schat aan variaties en versieringen is eindeloos en de musici stimuleren elkaar tot grote hoogte om samen te ontdekken hoe de muziek hier en nu zal klinken. Geen arrangementen en kant en klare oplossingen, maar spontaniteit en echtheid vormen het cement van dit hechte ensemble.  Spannende eigen composities worden op een geraffineerde manier gecombineerd met de beeldschone melodieën uit de shtetls: de Joodse  Anatevka-dorpjes uit het oude Oost-Europa. In haar 10-jarig bestaan boekte het ensemble grote successen op binnen- en buitenlandse concertpodia en de speellijst van de groep is imposant.  

Bij klezmer muziek trekken heimwee, verlangen en geluk met elkaar op. Het resultaat is een diepgaande en veelal feestelijke muziek, dat vooral over het leven zelf gaat. Het leven als grootste goed, Jiddischer kan je het niet krijgen! Het ensemble voelt de plezierige noodzaak om dit alles te delen met het publiek. En wat ons betreft horen publiek en ensemble onlosmakelijk bij elkaar. 

Wat is dat eigenlijk, Klezmer muziek? En kan ik dat ook? Een workshop voor nieuwsgierige kinderen tussen de 6 en 14 jaar die wel eens les zouden willen hebben van een echte Klezmer accordeonist! Je mag zingen, maar ook je eigen instrument meenemen. Dat kan alles zijn, van trompet, viool, tot blokfluit of accordeon. Na de workshop mag je zelfs meespelen in het familieconcert van The Klezmer Society en laten horen wat je geleerd hebt!

De workshop is onder leiding van Erica Roozendaal. Zij speelt al sinds haar achtste accordeon en heeft zich naast klassieke muziek gespecialiseerd in klezmer. 

Meer informatie over de band vind je op:

www.joodsemuziek.nl