2019 08 10 volkmann piano trio 580pxb

Sinds 2013 delen de musici van het Volkmann Trio (Valentina Toth, piano, Coraline Groen, viool, Jobine Siekman, cello) hun liefde voor het bekende en onbekende pianotrio-repertoire en brengen dit ten gehore op concertlocaties door heel Nederland. Zij leerden elkaar kennen op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het trio heeft lessen gevolgd bij onder meer David Dolan, Ellen Corver, Vera Beths, Michel Strauss, Peter Brunt en David Kuyken. In 2015 kreeg het pianotrio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag toegekend. In datzelfde jaar werden zij uitgenodigd een concert te geven in de Nationale Filharmonie van Vilnius op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Litouwen, en in 2016 speelden zij voor de Nederlandse Ambassade in Brussel. In oktober 2017 debuteerden zij in het Concertgebouw. De naam Volkmanntrio komt van Robert Volkmann (1815-1833), een van de meer onbekende componisten voor wie het trio een lans wil breken.

Coraline Groen is een jonge ambitieuze Nederlandse violiste. Tijdens haar bachelor studeerde zij in Londen en Den Haag bij Peter Brunt, Philippe Graffin en sir Rodney Friend. In september 2017 begon zij haar masteropleiding bij Vera Beths.
Coraline is violiste in prijswinnende kamermuziekensembles ‘de Formule’ en het Volkmanntrio. Daarnaast vormt zij een duo met bajanist Robbrecht Van Cauwenberghe.
Zij is concertmeester en aanvoerder geweest in samenwerkingen tussen jonge musici en het Mahler Chamber Orchestra (o.l.v. Daniel Harding) en het Antwerpen Philharmonisch Orkest. Na succesvolle afsluiting van de academie van het Residentieorkest is zij geselecteerd om in seizoen 2018-2019 deel te nemen aan de academie van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Coraline heeft een viool (W. Crijnen, 2006) en een stok (A. Grütter, 2003) in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds..

Jobine Siekman (1995) studeerde aan de School voor Jong Talent in Den Haag bij Lucia Swarts en Dmitri Ferschtman en daarna in Göteborg bij Harro Ruijsenaars. Sinds september 2014 studeert ze aan The Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps waar ze afgelopen juli haar Bachelors of Music with Honours behaalde en nu verder studeert als Irene Hanson Scholar voor haar Masters of Music. Ze gaf concerten in o.a. Wigmore Hall, de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag en het Concertgebouw Amsterdam als soliste en in diverse kamermuziekensembles. Afgelopen oktober won Jobine de derde prijs in de finale van het Nationaal Cello Concours van de Cellobiennale Amsterdam 2016. Eerder dat jaar ontving ze de Anna Shuttleworth prijs voor haar vertolking van Bach in het Cello Concours van de Royal College of Music. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoren Jobine. Ze bespeelt een cello gebouwd door Thomas Dodd in 1800, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) studeerde met grote onderscheiding af voor haar Bachelor Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Daarnaast studeerde zij Acteren aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel.Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-CD Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit.Ze ontving prijzen op het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag, het Internationaal Muziekconcours Stockholm, het Steinway Concours en YPF-pianoconcours.Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009.Zij soleerde met het Fries Symfonieorkest, het Haydn Jeugd Strijkorkest, het Fries Jeugd Orkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Zij is te zien als de vaste pianist bij De Tiende Van Tijl (NPO2).

 

Het programma

W.A. Mozart - pianotrio KV502 in Bes groot

Ravel - pianotrio in a klein