Concertoverzicht 2018
Dit zijn de concerten die de Stichting Zaterdagmiddagconcerten Deventer presenteert in 2018.
6 januari - Nieuwjaarsconcert met het Syrene Saxofoonkwartet
in de Bergkerk
Het Syrène Saxofoonkwartet bestaat uit vier vrouwen die zich genoemd hebben naar de Sirenes uit Homerus’ Odyssee: zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verleiden, met alle gevolgen van dien.De sirenes willen de toehoorder betoveren met hun muziek aan de hand van originele composities en eigen arrangementen. Met hun vrouwelijke charme en gewapend met een sopraan, alt, tenor en bariton saxofoon gooien ze zich voluit in de strijd.Het is hun pittige energie, grote kwaliteit en sterke interactie met elkaar en het publiek, dat hen geliefd maakt bij de luisteraar. Prachtige meeslepende, verleidende en verlokkende muziek, afgewisseld met een toelichting bij het programma maakt van hun optredens keer op keer een ‘feel good’ & ‘we want more’ moment.De sirenes hebben gestudeerd aan de…
Lees verder...
20 januari - Gijs van Schoonhoven, orgel
in de Broederenkerk
Gijs van Schoonhoven, geboren in 1953 in Deventer studeerde Orgel Kerkmusiek en Theorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten aldaar waren onder meer Bert matter, Johan van Dommele en Wim kloppenburg.Hij behaalde ondermeer de onderwijsakte B voor orgel, het einddiploma solospel en het praktijkdiploma Kerkmuziek.Is stadsorganist van Enschede. Was van 1983-2014 als docent Orgel verbonden aan het Twents Conservatorium het huidige ARTEZ-Hogeschool voor de kunsten.Sinds 2016 is Gijs van Schoonhoven verbonden als full-time kerkmusicus aan st. Mariä Himmelfahrt in Ahaus (BRD)Met de blokfluitiste Hanne Feldhaus vormt hij een vast duo.Sinds enige jaren begeleidt hij improviserend geluidsloze films uit het begin van de vorige eeuw. Programma: Carl Philipp Emmanuel Bach 1714-1788 Sonate…
Lees verder...
3 februari - Razende stilstand met het Stolz Quartet
in de Lebuïnuskerk
In dit gedeeltelijk geënsceneerde concert speelt The Stolz een fragment uit hun voorstelling “Razende Stilstand”. Dit fragment bestaat uit een compositie geschreven door Jan van de Putte, één van 's Neerlands meest eigenzinnige en originele componisten. Zijn muziek is geïnspireerd door Japan. Deze inspiratiebron bevat echter een heel specifiek aspect van Japan, namelijk dat van de grote steden zoals Tokyo en Yokohama. Daar waar de tijd zo vreselijk snel lijkt te gaan, waar nooit rust of stilte is, waar geen tijd is om even tot inkeer te komen. Soms gaat alles zo snel dat het net lijkt alsof het stil staat. De term “razende stilstand” is afgeleid uit het boek “Acceleration and Alienation” van Hartmut Rosa.Naast het bijzondere werk van Jan van de Putte speelt The Stolz Quartet ondermeer de…
Lees verder...
Zondag 11 februari - Wandelconcerten Deventer 1250: Wandelen door 12 muzikale eeuwen
in diverse kerken in Deventer
Ter ere van Deventer 1250 organiseert Klassieke Muziek Deventer drie wandelconcerten op drie zondagmiddagen. Per middag klinkt er tussen 13:00 en 17:00 uur elk uur op vier verschillende locaties muziek uit de afgelopen twaalf eeuwen. Van Gregoriaans tot Gershwin en van kamermuziek tot experimentele muziek. En uiteraard staan ook de Deventer componisten Sweelinck en Reincken op het programma. Al wandelend verplaatst het publiek zich van locatie naar locatie. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar let op vol=vol. Toegang is gratis, een vrije gift van harte welkom. In de Deventer Schouwburg is het mogelijk een consumptie te kopen. Adressen locatiesBergkerk, Bergkerkplein 1, 7411 DeventerHet Penninckshuis, Brink 89, 7411 BX DeventerBroederenkerk, Broederenstraat 18, 7411 LB DeventerDeventer…
Lees verder...
17 februari - Henk van Zonneveld, orgel
in de Bergkerk
Goldbergvariaties (ca. 1741) van J.S.Bach, bewerkt voor orgel door Henk van ZonneveldOorspronkelijke titel: "Clavierübung, bestehend in einer Aria mit verschiedenen Veränderungen vors Clavecimbal mit 2 Manualen. Denen Liebhabern zur Gemüthsergetzung verfertiget von Johann Sebastian Bach" De Goldbergvariaties, BWV 988, ongetwijfeld het belangrijkste klavierwerk van J.S.Bach naast Die Kunst der Fuge, is sinds lange tijd zeer populair bij zowel klavecinisten als pianisten. Sinds een aantal jaren probeer ik daar verandering in aan te brengen door de kring van belangstellenden te vergroten. Doelgroep is het organistendom met zijn langere toetsentraditie vanaf de 14e eeuw.Er zijn diverse argumenten om dit werk op orgel te realiseren:*Bach speelde zelf beide instrumenten;*Bach bewerkte zijn…
Lees verder...
3 maart - Accordeonduo Toeac speelt Canto Ostinato van Ten Holt
in de Bergkerk
TOEAC DUO Renée Bekkers (1985) en Pieternel Berkers (1986) vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. Zij studeerden beiden aan het Fontys Conservatorium bij Ronald van Overbruggen en aan ‘The Royal Danish Academy of Music’ in Kopenhagen bij de professoren Geir Draugsvoll en James Crabb waar zij haar Master behaalden. In september 2015 rondde TOEAC daar de ’solistenopleiding’ af. Inmiddels zijn Renée en Pieternel zelf als hoofdvakdocent verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. TOEAC behaalde prijzen op o.a. het Novam-accordeonconcours, het Prinses Christina Concours, Grand Prix International (Frankrijk), Premio Internazionale di Fisarmonica (Italië), een finaleprijs op het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een finaleplaats bij Dutch Classical Talent en de…
Lees verder...
17 maart - Jos Maters, orgel
in de Bergkerk
Jos Maters speelt op het Holtgräve-orgel in de Bergkerk werken van Bach, Rheinberger en Reger. Jos Maters (1997) begon zijn orgellessen bij Theo Duijst, een van de organisten van de Christelijk Gereformeerde Kerk te Bunschoten. Vervolgens heeft Jos, als voorbereiding op het doen van een studie aan het conservatorium, les gehad van Willem van Twillert, en daarna nog van Gerrit Christiaan de Gier. Sinds september 2015 studeert Jos aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, waar hij orgel studeert bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Sinds september 2016 studeert Jos ook hoofdvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Jos heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde organisten als Michel Bouvard, Wolfgang Zerer en Paolo Crivellaro. Ook deed hij mee aan verscheidene concoursen, en niet zonder…
Lees verder...
14 april - Bariton Muuse zingt klassieke volksmuziek
in de Lebuïnuskerk
Liedrecital Robbert Muuse – bariton. Reinild Mees- piano. In de Lebuinuskerk treden bariton Robbert Muuse en pianist Reinild Mees op met een liedrecital. Reinild Mees treedt op als vervanger van pianist Micha van Weers. Robbert Muusse volgde liedstudies bij o.m. pianist Konrad Richter in Stuttgart, bij Hartmut Höll aan het Mozarteum in Salzburg, en bij Julius Drake in Londen. Hij nam deel aan masterclasses bij Robert Holl, Rudolf Jansen, Graham Johnson en JuliusDrake. Hij ontving een aantal bekende muziekprijzen. Robbert Muuse studeerde solozang in Maastricht bij Mya Besselink, en aan de Opernschule van Karlsruhe bij Donald Litaker. Hij ontving lessen van zangers Sir Thomas Allen, Gerald Finley en Jard van Nes, en werd vanaf 2012 in Groot-Brittannië gecoacht door Gary Coward.Hij zong…
Lees verder...
21 april - Jong talent op het orgel
in de Broederenkerk
Op zaterdag 21 april spelen Alexander de Bie en Steven Knieriem op het orgel in de Broederenkerk. Steven Knieriem Steven Knieriem (2001) is geboren en getogen in Goes. Vanaf zijn 9e heeft hij orgelles van Jos Vogel aan de Zeeuwse Muziekschool te Goes.In 2017 werd hij één van de organisten van de Sionkerk (Gereformeerde Gemeente) te Goes en werd daarmee bespeler van het drieklaviers Flentrop-orgel.Hij heeft orgelconcerten gegeven in kerken in Nederland met beroemde orgels. Hij trad onder meer op in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch, de Bovenkerk in Kampen en op het orgel van de Oude Kerk te Delft.In 2017 won Steven de tweede prijs in de finale van het eerste Nationale Ambitus Orgelconcours in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem (categorie 13 t/m 16 jaar). Ter voorbereiding op de…
Lees verder...
Zondag 13 mei - Wandelconcerten Deventer 1250: Wandelen door 12 muzikale eeuwen
in diverse kerken in Deventer
Ter ere van Deventer 1250 organiseert Klassieke Muziek Deventer drie wandelconcerten op drie zondagmiddagen op verschillende locaties. Zie onderaan dit bericht de locaties en tijden.Per middag klinkt er tussen 13:00 en 17:00 uur elk uur op vier verschillende locaties muziek uit twaalf eeuwen. Van Gregoriaans tot Gershwin en van kamermuziek tot experimentele muziek. En uiteraard staan ook de Deventer componisten Sweelinck en Reincken op het programma. Al wandelend verplaatst het publiek zich van locatie naar locatie. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar let op vol=vol. Toegang is gratis, een vrije gift van harte welkom. In de Deventer Schouwburg is het mogelijk een consumptie te kopen. Adressen locatiesBroederenkerk, Broederenstraat 18, 7411 LB DeventerHet Penninckshuis, Brink 89, 7411 BX…
Lees verder...
26 mei - Peter van Dijk, orgel
in de Broederenkerk
Orgelconcert in de Broederenkerk door Peter van Dijk. Peter van Dijk (1952, Groningen) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Sinds 1970 woont en werkt hij in de stad Utrecht.Hij geniet een grote internationale reputatie als organist, docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen, publicist en orgeladviseur. Zijn spel is op ruim 45 CD's vastgelegd en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken over (orgel)muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie). Als radiomedewerker verzorgde hij vele series orgeluitzendingen, onder meer over historische orgels in diverse Europese landen of cultuurgebieden, zoals de Elzas, Italië, Bohemen en uiteraard Nederland. Als gecertificeerd orgeladviseur was c.q. is hij…
Lees verder...
9 juni - Anuschka Pedano, Mayte Levenbac en Aron Tringali
in het Penninckshuis
In het Penninckshuis aan de Brink pakken twee zeer getalenteerde jonge violisten Mayte Levenbach en Anuschka Pedano het publiek in met hun bevlogen en meesterlijk spel! Zij worden begeleid door de in Milaan geboren pianist Aron Tringali. De drie veelbelovende musici zijn internationaal actief en winnen geregeld prijzen op diverse concoursen. De zaterdagmiddagconcerten gaat sinds 2017 een samenwerking aan met de Stichting Classic Young Masters. Deze Stichting heeft als doel het scouten en begeleiden van jonge, bijzonder talentvolle musici in de klassieke muziek. CYM is een onafhankelijke stichting die deze musici begeleidt naar ‘long - term development’. CYM werkt ‘achter de schermen’ aan de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden in relatie tot artistieke vaardigheden. Anuschka Pedano…
Lees verder...
16 juni - Geerten Liefting, orgel
in de Broederenkerk
Geerten Liefting (Nijkerk, dec 19 83) Studeerde Orgel, Kerkmuziek en Improvisatie bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium en vervolgens Compositie en Koordirectie aan het Conservatorium van Antwerpen en Rotterdam bij ondermeer Wim Henderickx, Luc van Hove en Wiecher Mandemaker.Daarnaast studeerde hij Improvisatie bij Hayo Boerema en Cor Ardesch .Geerten is sinds augustus 2007 dirigent organist van de Heilige Bonaventura te Woerden en tevens assistent-organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam en vesperorganist van de Domkerk te Utrecht.In het jaar 2015 won hij ondermeer de 1e prijs op het International Improvisatieconcours in Schwäbisch Gmuend en de 2e prijs op het Internationaal Improvisatieconcours in Luxemburg/ Dudelange en tevens in Biarritz. In 2016 won hij…
Lees verder...
30 juni - Blokfluitensemble Brisk speelt virtuoze en hartstochtelijke liedbewerkingen
in de Broederenkerk
Het blokfluitensemble Brisk speelt in de Broederenkerk. BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent, levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit…
Lees verder...
21 juli - Jan Pieter Lanooy, orgel
in de Broederenkerk
Jan Pieter Lanooy (1993) volgde zijn eerste lessen bij Karolien Schuurmans en Bart Wuilmus aan de muziekschool De Noorderkempen te Baarle-Hertog (België). Vanaf 2009 kreeg hij les van Jan Hage in de Kloosterkerk te Den Haag. Zijn conservatoriumopleiding startte in 2011 aan het Rotterdams conservatorium, waar hij de vooropleiding en zijn eerste jaar afrondde bij Aart Bergwerff. Sinds 2013 studeert hij Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2015 ging hij verder met zijn orgelstudie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Jan Pieter is actief als concertorganist in binnen- en buitenland. Tevens is hij de vaste continuospeler van het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) waarmee hij ieder jaar de Johannes Passion, de Hohe Messe of de Matthäus Passion van…
Lees verder...
4 augustus - JeugdOrkest Nederland
in de Lebuïnuskerk
Het JeugdOrkest Nederland speelt in de Lebuinuskerk. In het het landelijk bekende orkest (JON) spelen ongeveer 80 getalenteerde jongeren afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek.Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel. Vanaf de oprichting in 1959 door dirigent Ru Sevenhuysen staat bij het JON het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. In de repetitieperiodes wordt enthousiast gewerkt aan een volwaardig en uitdagend concertprogramma. Er is veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl. De jongeren krijgen bij het JON de optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. De…
Lees verder...
18 augustus - Orgel-plus-concert met Una Cintina - orgel; Elina Kuduma - althobo; Jean Sébastien Beauvais - countertenor
in de Broederenkerk
Concert in de Broederenkerk in Deventer door Duo Esmera: Una Cintina (orgel) en Jean-Sébastien Beauvais (zang) met werken van Händel, Ireland en Barber.Una Cintiņa is muzikaal directeur in de R.K. parochie HH. Matthias-Laurentius te Alkmaar, (concert)organiste en dirigente van o.a. oratoriumkoor Cantate Domino (Zoeterwoude), kamerkoor Canticum Novum (Alkmaar).Geboren in Letland, in een zeer muzikale familie, begon ze haar muzikale opleiding met piano. Vervolgens studeerde ze koorzang en kerkmuziek aan de koorschool van de Dom in Riga. Aan de Letse Muziek Academie behaalde ze onder Sigvards Kļava (dirigent van het Lets Radio koor) haar Bachelor als dirigent en onder Prof. Tālivaldis Deksnis haar Bachelor als organist.Na haar Master in 2007 heeft ze een postacademische opleiding gevolgd aan…
Lees verder...
1 september - Barokensemble Primary Sources speelt werken van 18e eeuwse Londense expats
in de Broederenkerk
De Londense expats In de Broederenkerk speelt het Trio Ensemble Primary Sources muziek van componisten die in Engeland woonden en/ of (tijdelijk) werkten. Het vrouwelijke trio speelt fortepiano, traverso en barokcello. Londen is in de geschiedenis van de westerse muziek altijd een belangrijk muzikaal centrum geweest. Musici uit heel Europa kwamen er om te leven en te werken en werden, ondanks hun afkomst, onder de Engelse componisten geschaard. Deze artistieke expats hadden een grote invloed op landgenoten die Londen aandeden. Onder hen Joseph Haydn en de heel jonge Mozart, die met zijn vader op achtjarige leeftijd de Engelse hoofdstad bezocht. Het jaar 1764 blijkt een goed jaar te zijn voor het genre van trios met fortepiano en begeleiding van fluit en cello. In deze periode nam de…
Lees verder...
15 september - Spektakel met orgel en slagwerk
in de Lebuïnuskerk
Op 15 september spelen Tatiana Koleva (slagwerk) en Jan Hage (orgel) voor u een concert in de Lebuïnuskerk te Deventer. Dit concert is ter gelegenheid van de heringebruikname van het Holtgräveorgel. Tatiana Koleva Tatiana Koleva werd geboren in Bulgarije maar woont en werk momenteel in Nederland. Ze is internationaal bekend als virtuoos solist en ensemblespeler en is actief betrokken bij de promotie van hedendaagse muziek en andere kunsten over de hele wereld. Ze heeft zich bewezen als een van de leidende slagwerkspelers, gespecialiseerd in marimba. Haar uitvoeringen betoveren het publiek met intrigerende ritmes en verassende muzikale ontwikkelingen.Naast haar intensieve concertactiviteiten is Tatiana Koleva een gerespecteerd docent. Zij geeft regelmatig compositie-workshops en…
Lees verder...
Zondag 28 oktober - Wandelconcerten Deventer 1250: Wandelen door 12 muzikale eeuwen
in diverse kerken in Deventer
Ter ere van Deventer 1250 organiseert Klassieke Muziek Deventer drie wandelconcerten op drie zondagmiddagen. Per middag klinkt er tussen 13:00 en 17:00 uur elk uur op vier verschillende locaties muziek uit twaalf eeuwen. Van Gregoriaans tot Gershwin en van kamermuziek tot experimentele muziek. En uiteraard staan ook de Deventer componisten Sweelinck en Reincken op het programma. Al wandelend verplaatst het publiek zich van locatie naar locatie. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar let op vol=vol. Toegang is gratis, een vrije gift van harte welkom. In de Deventer Schouwburg is het mogelijk een consumptie te kopen. Adressen locatiesBergkerk, Bergkerkplein 1, 7411 DeventerHet Penninckshuis, Brink 89, 7411 BX DeventerBroederenkerk, Broederenstraat 18, 7411 LB DeventerDeventer Schouwburg,…
Lees verder...
3 november - Vijf jongemannen van Olga Vocal Ensemble komen harten veroveren
in de Broederenkerk
``Vocaal mannenensemble OLGA zingt met humor en drama voor jong en oud publiek`` Olga Vocal Ensemble maakt plezier. Plezier dat ze in de locatie Broederenkerk met U willen delen. Vijf zanglustige en energieke jongemannen staan klaar om met hun krachtige, heldere stemmen en een verpletterende presentatie vele harten te veroveren. Olga is een kersverse a capella zanggroep die op een vernieuwende manier omgaat met oude tradities. Ze koppelt enthousiasme, humor en drama aan ongekunstelde vocale schoonheid en pakt daarmee jong en oud in. Haar repertoire bestrijkt meer dan vijf eeuwen aan muzikaal plezier. Nu al staat het ensemble bekend om unieke programma’s waarin ontroerende klassieke muziek samenkomt met populair repertoire - van middeleeuwse IJslandse drinkliederen tot nostalgische hits…
Lees verder...
17 november - Wim Diepenhorst, orgel
in de Lebuïnuskerk
Wim Diepenhorst (1971) begon met orgelspelen op 6-jarige leeftijd. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Tegelijkertijd studeerde hij muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis en techniek van de orgelbouw in Nederland. Na zijn cum laude afgesloten orgelstudie was hij enige jaren docent orgel, orgelbouw en improvisatie aan het Conservatorium van Amsterdam, als opvolger van zijn leermeester Hans van Nieuwkoop. Hij adviseerde namens de Orgelcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk bij diverse restauraties van historische orgels en was als inhoudelijk redacteur betrokken bij de publicatie van de imposante encyclopedie Het historische orgel in Nederland. In 2003 werd hij orgelspecialist van de…
Lees verder...
8 december - Dans onder het orgel met Kirstin Gramlich (orgel) en Makiko Ito (dans)
in de Lebuïnuskerk
Orgel-plus-concert met Makiko Ito – dans en Kirstin Gramlich – orgel. Kirstin Gramlich Kirstin Gramlich studeerde Kirchenmusik aan de Hochschule für Musik Keulen. In 2001 kwam zij naar Nederland voor een Masteropleiding Orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar hoofdvakdocent was Jos van der Kooy. Deze studie ronde zij in 2004 met lof van de jury af. Sindsdien heeft zij een internationale concertpraktijk opgebouwd en concerteerde op diverse gerenommeerde orgels in Nederland en daarbuiten. Kirstin Gramlich werd in september 2013 benoemd als cantor-organist van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer. Ze is de vaste bespeler van het monumetale Holtgräveorgel en artistiek leider van de Lebuinuscantorij. Daarnaast is ze oprichter van het Uriëlconsort, een vocaal ensemble eveneens…
Lees verder...
24 december Kerstavond - "A ceremony of carols" door Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor . Kerk open om 19 uur - concert begint om 20 uur.
in de Bergkerk
Op Kerstavond zingt Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor in de Bergkerk de kerststerren van de hemel! Het Vrije Gift Concert begint om 20.00 uur en duurt een uur. Het concert staat o.l.v. Wilma Ten Wolde. Marianne Smit speelt harp. Programma Kerstavond A Ceremony of Carols van Benjamin Britten (1913-1976) Procession - Hodie Christus natus est Wolcum Yole! There is no Rose That yonge child Balulalow As dew in Aprille This little Babe Interlude (harp) In Freezing Winter Night Spring Carol Deo Gracias Recession - Hodie Christus natus est Es ist ein Ros entsprungen Michael Praetorius (1571-1621) O little town of Bethlehem Arr. David Willcocks (1919-2015) Tres Villancicos del Peru Dante Andreo (1949) Harp intermezzo De ster moet ommegaan Anonymus Mu süda, ärka üles Cyrillus Kreek (1889-1962) In…
Lees verder...