2014-10-18 orgel peter vd veldeHet duo Nadja Nevolovitsch en Peter Van de Velde neemt een unieke plaats in in het muzikale landschap. Het grote opkomende talent Nadja Nevolovitsch die reeds verschillende prijzen mocht wegkapen op internationale concours in combinatie met de organist-titularis van de Antwerpse kathedraal met reeds verschillende internationaal gewaardeerde concerten en opnames op zijn palmares bieden een buitengewone muzikale kwaliteit die uniek is in deze combinatie.
2014-10-18 orgel Nadja NevolovitschSamen hebben ze reeds hun eerste CD voor het Duitse kwaliteitslabel “Aeolus” opgenomen. Deze CD komt uit in het voorjaar van 2012. Ook spelen zesamen komend seizoen op verschillende belangrijke concertpodia in o.a. Amsterdam, Antwerpen, Leipzig, Altenberg, Lübeck en Wiesbaden.

 

Peter Van de Velde

Peter Van de Velde (1972) is afkomstig uit Doel (Oost-Vlaanderen) waar hij op 9-jarige leeftijd als auto-didakt met orgelstudies begon.
Zijn eerste muzieklessen ontving hij in de Antwerpse Kunsthumaniora waar hij afstudeerde met de grootste onderscheiding voor orgel. Zijn hogere muziekstudies deed hij aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium waar hij na het behalen van verschillende eerste prijzen  in 1996 het Meesterdiploma behaalde als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij ook diverse meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie en  behaalde hij eveneens het pedagogisch getuigschrift.
Begin 2002 werd Peter Van de Velde aangesteld tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal. In deze grootste gotische kathedraal van de Lage Landen bespeelt hij zowel het barokke Metzler (1993) als het symfonische Schyven-orgel (1891). Ook is hij als organist verbonden aan de Sint-Michielskerk te Antwerpen. Daarnaast is hij actief als repetitor van verschillende koren en vocale en instrumentale solisten. Als artistiek adviseur staat hij in voor de programmatie van diverse orgelcycli in het Antwerpse (Sint-Michielskerk, Kristus-Koningkerk, Kathedraal, Orgelcyclus Melsele). Als gegeerd begeleider treedt hij ook regelmatig op met koor, orkest en/of solisten en speelde hij met diverse orkesten concerti van o.m. Bach, Händel, Poulenc en Hakim. Hij vormt ook een vast duo met de violiste Nadja Nevolovitsch. Als concertorganist wordt hij regelmatig uitgenodigd op prestigieuze orgelfestivals en speelde o.m. in Engeland, Duitsland, Ierland, Schotland, Noorwegen, Nederland, Polen, Frankrijk, Rusland, Japan en Egypte (Caïro) waar hij een “Pipes for Peace”-concert verzorgde in aanwezigheid van Suzanne Moebarak. Ook droegen verschillende componisten werken aan hem op en verzorgde hij verschillende Belgische premières.
Hoewel zijn repertoire alle stijlen omvat heeft hij een speciale voorliefde voor het Franse en Belgische orgelrepertoire uit de 19de en 20ste eeuw.
In 2004 verwezenlijkte hij zijn eerste solo-CD aan het Schyven-orgel van de Antwerpse kathedraal met Franse symfonische orgelmuziek voor het Duitse label “Aeolus”. Voor hetzelfde label nam hij twee SACD’s op met de symfonische orgelwerken van de Belgische componist Paul de Maleingreau (1887-1956) en een CD met Bach-hommages en transcripties gespeeld op zowel het Metzler- als het Schyven-orgel van de kathedraal. Deze CD’s konden rekenen op veel positieve belangstelling en onderscheidingen in de gespecialiseerde pers en radio in binnen- en buitenland (Diapason, Orgelnieuws, Klara, WDR 3, Musique 3, Orgelkunst, Orgelvriend...). Zijn laatste realisaties zijn een CD met werken van Bach en zijn leerlingen opgenomen in de kerk van Melsele en een SACD met werken van Flor Peeters opgenomen in de kathedraal.

 

Nadja Nevolovitsch

Nadja Nevolovitsch, geboren in Sint-Petersburg, komt uit een muzikale familie en begon met viool op 6-jarige leeftijd. Na haar opleiding aan de gespecialiseerde school voor hoogbegaafde kinderen in Sint-Petersburg ging ze verder studeren in de klas van Zakhar Bron in Lübeck. Tevens studeerde ze bij Anna Netchiporouk-Bron, Igor Oistrakh, Thomas Brandis en Liviu Prunaru. Verdere muzikale impulsen kreeg ze van Ivry Gitlis en Maxim Vengerov.
In 2008 behaalde ze haar Meestergraad met grootste onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Meteen na haar studie werd ze er assistent van Igor Oistrakh.
Nadja won talloze prijzen op internationale concours zoals de Henri Wieniawsky-wedstrijd in Polen, de Louis Spohr-wedstrijd in Duitsland en de Toshya Eto-wedstrijd in Tokio. In 2005 won ze de 2de prijs op het Sion-Valais concours in Zwitserland en de eerste prijs op de Europese Wedstrijd voor jonge solisten in Luxemburg.
Sinds 2004 wordt ze ondersteund door de Yehudi Menuhin Live Music Now-stichting in Duitsland.
Als eerste violiste van het IMMA-Quartet won ze de eerste prijs alsook de publieksprijs op de Chamonix-Mont-Blanc wedstrijd 2011 in Frankrijk.
Nadja trad reeds meermaals op als soliste en in kamermuziekverband in Europa, de USA, Israel en Peru en op gerenommeerde festivals zoals het Sion-Valais festival in Zwitserland en het Harmos festival in Portugal. In 2008 trad ze op in het kader van het “Chamber Music Connects the World” festival samen met Yuri Bashmet, Lynn Harrell en Irena Grafenauer.  Ze werkte in kamermuziekverband ook samen met musici zoals Thomas Brandis, Diemut Poppen, Martin Ostertag, Maté Szücs en Daniel Blumenthal.
Nadja heeft reeds opgetreden in beroemde concertzalen zoals de Philharmonie in Sint-Petersburg, BOZAR Brussel, Concertgebouw Brugge, De Singel Antwerpen, Casa da Musica in Porto, Performing Arts Center in Tel Aviv, Victoria Hall in Genève met verschillende orkesten zoals het St.-Petersburg Symphony Orchestra, Lithuanian National Orchestra, Brussels Philharmonic, Japan Philharmonic, Philharmonic Orchestra of Romania, Baden-Badener Philharmonie, Camerata Menuhin, Harmos Festival Orchestra en werkte samen met dirigenten als Schlomo Mintz, Rudolf Werthen, Dirk Vermeulen, Ronald Zollman, Andrej Petrenko en vele andere.
In 2011 verleende ze haar medewerking aan een CD-opname met kamermuziekwerken van de Turkse componist Ulvi Cemal Erkin. Samen met Peter Van de Velde nam ze reeds 2 cd’s op, één met romantisch en hedendaags repertoire en een cd met werken van Bach.
Momenteel bespeelt Nadja Nevolovitsch een viool uit 1731 van Camillus Camilli uit Mantua die ze in 2011 verkreeg als winnares van de stichting “Deutsche Stiftung Musikleben” in Hamburg.

Dit concert vindt niet in de Bergkerk plaats, maar in de Broederenkerk, Broederenstraat 18, 7411 LB Deventer