2014-01-04 duo saxyonHet eerste Zaterdagmiddagconcert van 2014 is meteen al een bijzondere. Dat zit in de combinatie van het duo SaxYOn (Ellen Zijm, accordeon en Marijke Schroer, saxofoon) met het Oost Nederlands  Vrouwenkamerkoor Voca Me. Maar ook in het feit dat zij een ode brengen aan de relatief onbekende Nederlandse componist Bernard van Beurden. Het concert is bovendien de opening van het tweejaarlijkse Festival Het Accordeon dat tot begin februari loopt.

In de loop der jaren schreef Van Beurden talloze composities voor vele verschillende bezettingen. Zo schreef hij voor SaxYOn het stuk 'Who knows... Wer weisz', dat in juni 2013, in het bijzijn van de componist, in première werd gebracht. Het Magnificat, Salve Regina en het bijna hartverscheurende Stabat Mater die hij voor vrouwenkoor schreef staan al sinds lange tijd op het repertoire van Voca Me en zijn zeer geliefd bij koor en publiek. Het koor werkte voor deze muziek al vaker succesvol samen met Ellen Zijm.

Dit concert in de Bergkerk vormt een opmaat voor een jaar waarin Voca Me, in samenwerking met SaxYOn, ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Bernard van Beurden, een groots project zal brengen rond oude en nieuwe muziek van deze componist.