exiconVocaal ensemble Exicon werd in 1984 opgericht met als doelstelling de amateur-koorzang als collectief, zonder dirigent, op een zo hoog mogelijk niveau te beoefenen.

Vocaal Ensemble Exicon bestaat uit 16 zangers. De muzikale achtergrond van de leden is zeer divers, zoals: zangers, kerkmusici, dirigenten en instrumentalisten. Daardoor heeft iedereen zijn/haar eigen deskundige inbreng in de samenstelling van de programma's, tijdens de repetities en uitvoeringen, en in de organisatie van concerten.

Het ensemble streeft een gedurfde programmering na, met thematische en muzikale dwars­verbanden tussen uiteenlopende tijds- en stijlperioden. Minder vaak uitgevoerde, moderne composities maken hier bijna zonder uitzondering deel van uit. Het ensemble studeert deze werken zelfstandig in waarbij men naast de eigen expertise ook coaching van buitenaf inzet, om een zo hoog mogelijk uitvoeringsniveau te bereiken.

Deze intensieve werkwijze wordt in diverse recensies hoog gewaardeerd. Een concert van Exicon is een boeiende luisterervaring waarbij de bezoekers kennis maken met nieuwe composities - van soms zelfs weinig bekende componisten - die het ensemble in een verrassende samenhang aanbiedt.

Exicon is een graag geziene gast bij concertseries in de regio Twente, maar ook tot ver daarbuiten. Over de grens heeft Exicon naamsbekendheid verworven, getuige terugkerende concerten in Noord-Duitsland (Moormerland) en in het Ruhrgebied (Mülheim, Schermbeck).

In 2006/2007 oogstte Exicon lof met een reeks uitvoeringen onder de titels “Een spirituele tocht door Baltisch en Scandinavisch herfstlandschap” en “Jesu dulcis memoria” met composities van ondermeer Jan Pieterszoon Sweelink, Arvo Pärt (1935), Vic Nees (1936), Daan Manneke (1939), Cyrillus Kreek (1889) en Jan Sandström (1954).

Het ensemble won in 2001 de tweede prijs bij het Internationaal Korenfestival in Arnhem en wist de derde prijs te behalen bij de tweede Duits-Nederlandse Kerkmuziekprijs, gehouden op 30 september 2006 in Kloster Frenswegen nabij Nordhorn.