Z zmcdnwlogo hoofdletters def wit paars 140pxh 2
logo rechts

Charivari Trio

Deventer
2020-05-02_Charivari_trio
  18 september 2021 15:00

Charivari trio & Shura Lipovsky: Jiddisch & Zigeuner – Ladino & Latino. 

2021 0 18 concertfoto Shura LipovskyHet Charivari Trio, met als gast Shura Lipovsky,  neemt de volksmuziek van Latijns-Amerika en Oost Europa als uitgangspunt voor grenzeloze nieuwe muziek.
Liedjes van Turkije tot Venezuela worden tot leven gebracht met subtiel samenspel en avontuurlijke improvisaties. Bij Charivari hoor je een Sefardische melkzee, met boten van kaneel, met een maagd in een toren, een dwalend meisje in Bulgarije, nachtelijke avonturen in Venezuela, een gebroken familievader in Turkije, en een Spaanse verdronken vlinder. Dit alles versmolten met virtuoze Roemeense zigeunermuziek, folklore van het Argentijnse platteland en swingende Cubaanse ritmes.

De musici zullen hun liederen zelf toelichten en verbinden. Dit maakt het concert toegankelijk voor iedereen, voor jong en oud, voor het hele gezin. Het belooft een heerlijk uurtje muziek te worden.

Anneke Frankenberg – viool- specialiseerde zich na haar vioolstudie in Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese volksmuziek, waaronder Cubaanse charanga en Mexicaanse mariachi. Zij speelt joodse muziek met zangeres Anouk Dorfmann, charanga met Groovando en klassieke muziek in het Nederlands Begeleidingsorkest, maakte jarenlang deel uit van het Hongaars georiënteerde kwartet Csókolom en trad op in Europa, Australië, de USA en Zuid-Amerika. Anneke geeft wereldmuziekworkshops in binnen- en buitenland, deed projecten voor Het Gelders Orkest met Roby Lakatos en Carel Kraayenhof, werkte mee aan het Wereldkinderfestival en was gastdocent bij ArtEZ.

Bart Lelivelt – accordeon - studeerde bij Miny Dekkers aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij speelt volksmuziek, geïmproviseerde en hedendaagse muziek, was samen met Baraná, met de Kijkshock, Embracing Colours, zangeres Shura Lipovsky, de Amsterdam Klezmer Band, het Radio Filharmonisch Orkest, de Nederlandse Opera, het Asko|Schönberg Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble te horen op festivals van Novosibirsk tot Mexico-City. Hij leidt in Utrecht wereldmuziekorkest De Noordooster, doceerde aan de conservatoria van Den Haag, Rotterdam en Arnhem, en geeft workshops in binnen- en buitenland.

Gerard Schoren – zang en contrabas- is dirigent, arrangeur, en artistiek leider van Volver, een koor voor Latijns-Amerikaanse muziek. Daarnaast dirigeert hij Volkooren, Joods koor Hatikwa, en geeft hij zangworkshops. Na zijn gitaarstudie aan het Arnhems Conservatorium is hij ook contrabas gaan spelen. Aan de Hogeschool voor de Kunst Utrecht voltooide hij de applicatieopleiding koordirectie. Gerard is contrabassist van het Nederlands Begeleidingsorkest en speelt daarnaast in het Ensemble Conservatoire.

In Shura Lipovsky herleeft de Jiddische en Chassidische cultuur. Zangeres Shura Lipovsky, ook wel bekend als de Grande Dame van het Jiddische lied, geeft wereldwijd concerten en masterclasses en treedt op van Berlijn tot New York. Als verhalenverteller en spiritueel leraar geeft Shura Lipovsky theatervoorstellingen en zangworkshops die geworteld zijn in de joodse mystiek. Ze is directeur van The Golden Peacock, de Summer Songschool van de Jewish Music Institute in Londen en leidt het koor van het Maison de la Culture Yiddish in Parijs. Recent ontving Shura Lipovsky de Adrienne Cooper ‘Dreaming in Yiddish’ Award in New York voor haar nieuwe Jiddische liederen en haar werk als ambassadeur van de Jiddische cultuur.

Er is geen ticket nodig. Binnen de geldende Corona regels, is iedereen welkom. Na afloop van het concert is gelegenheid tot het doneren van een vrije gift.