Z zmcdnwlogo hoofdletters def wit paars 140pxh 2
logo rechts

Groot orkest Barock Sommer

De Bergkerk
Orkest_Barock_Sommer_2022_750p
  3 februari 2024 15:00

  De Bergkerk

We kunnen dit programma een ode aan Antonio Rosetti noemen met swingende barokmuziek! 

Orkest Barock Sommer brengt ditmaal een ode aan componist Antonio Rosetti: een gevierd componist en tijdgenoot van Mozart en Haydn. Zij spelen het sprankelende Eerste Hoboconcert, met Federico Forla als solist, en daarnaast de prachtige Symfonie in G-mineur, beide van Rosetti. Federico is een ware kunstenaar op de barokhobo en weet de finesses van de barokmuziek haarfijn ten gehore te brengen op zijn authentieke instrument.

Deze werken worden geflankeerd met een vroege symfonie van Joseph Haydn, en een late Sinfonia van Johann Adolph Hasse, een componist die doorgaans geassocieerd wordt met de late barok. 

Al met gaat Barock Sommer er een feestje van maken onder leiding van de jonge, enthousiaste en zeer getalenteerde dirigent Edoardo Valorz. Hij is een specialist in de oude muziek en de authentieke uitvoeringspraktijk die daar bij hoort en stond al op vele internationale podia. Edoardo weet door zijn inspirerende en positieve houding het orkest boven zichzelf te laten uitstijgen. Beleef dit heerlijke concert met ons mee, en geniet ontspannen van deze prachtige dansende muziek, welkom!

Om de kosten te dekken rekenen wij na na afloop van het concert weer op uw gift. Dat kan contact, met pin of met de QR-code in het programmaboekje. 

Dirigent : Edoardo Valorz

Solist: Federico Forla, hobo

Programma:

  • Antonio Rosetti: Eerste Hoboconcert in C; Federico Forla solist
  • Antonio Rosetti: Symfonie in G-mineur A41 
  • Johann Adolph Hasse: Sinfonia nr. 1 uit "Il Cantico de Très Fanciulli"
  • Joseph Haydn: Symfonie Nr.9 

Orkest:

Barock Sommer is in 2002 opgericht en bestaat uit enthousiaste (amateur)musici die de verworvenheden van de authentieke uitvoeringspraktijk tot leven brengen. De blazers spelen meestal op barok-hobo’s en natuurhoorns en de strijkers met speciale strijkstokken die passen bij de periode waarin de muziek is gecomponeerd.

Dirigent Edoardo Valorz is klavecinist en organist. Hij werd geboren in Italië en studeerde daar orgel bij Wijnand van de Pol. Na het gymnasium studeerde hij musicologie en daarnaast klavecimbel bij Patrizia Marisaldi in Vicenza (I). Hij behaalde zijn bachelor- en  mastergraad in Den Haag waar hij klavecimbel studeerde bij Ton Koopman en Tini Mathot, en basso continuo bij Patrick Ayrton. Hij doceert aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.   Brock Sommer dirigent doardo Valorz
 Federico Forla studeerde moderne hobo en barokhobo in Turijn en in Den Haag. Hij speelde met orkesten over de hele wereld waaronder l’Orchestre de Champs Elysees, the Academy of Ancient Music, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Bremer Barockorchester, Metropole Orkest, het Residentie Orkest en nog vele andere. Naast zijn orkestwerk speelt Federico ook veel kamermuziek met diverse bezettingen.  Barock Sommer Federico Forla spelend op barokhobo

 

Over de componisten:

Antonio Rosetti is het pseudoniem van František Antonín Rössler, die geboren werd in 1750 in Bohemen. Hij werkte in Beieren en reisde ook naar Parijs, alwaar hij veel succes had. Zijn muziek werd in verschillende landen gepubliceerd. Een saillant detail is dat bij de begrafenis van Mozart een requiem van Rosetti werd uitgevoerd. Rosetti overleed een jaar na Mozart, in 1792. De meeste symfonieën schreef hij voor het hoforkest van Wallerstein in Beieren. Er werden niet veel symfonieën geschreven in mineur toonaard, en de Symfonie in G-mineur verdient zijn plaats naast de bekendere varianten van Mozart en Haydn. Rosetti schreef dit werk in 1787, dus een jaar voordat Mozart zijn beroemde 40ste schreef in dezelfde toonaard.


Johann Adolph Hasse is een componist die we doorgaans associëren met de late barok, maar die in zijn lange leven ook de vroeg-klassieke stijl heeft omarmd. Zoals in zijn Oratorium "Het Lied van de Drie Kinderen", dat na de eerste uitvoering in 1737, pas in 1774 opnieuw werd uitgevoerd in Wenen. Voor die gelegenheid schreef Hasse een nieuwe Sinfonia, die we op deze concerten uitvoeren.


Tot slot hoeven de beroemde symfonieën van Joseph Haydn nauwelijks uitleg. Haydn wordt beschouwd als een van de grote drie uiterst begaafde componisten uit de (vroeg)klassieke periode. Uiteraard naast de twee andere veelschrijvers Ludwig von Beethoven en Wolfgang Amadeus Mozart.