24 december- Coco Collectief

De leden van het Coco Collectief vormen samen een hecht ensemble, maar behouden binnen de groep hun solistische geluid. Zowel de zangeressen als de pianist hebben naast hun werk in het collectief een mooie carrière in binnen- en buitenland.

Het Coco Collectief bestaat uit de zangeressen Kristina Bitenc, Wendeline van Houten, Merlijn Runia, Jannelieke Schmidt, Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Inderdaad – vijf zangeressen en een pianist, een hoogst ongebruikelijke combinatie: het Coco Collectief brengt klassiek lied in een nieuw jasje! Het collectief geeft regelmatig recitals en was onder meer te horen op het Internationaal Lied Festival Zeist, Festival Classique en Wonderfeel, en is met regelmaat te beluisteren op Radio 4.

 

{article title="Locatie: De Bergkerk"}{/article}

9 juli - Hollands collectief, zang

Hollands Collectief is een vocaal kwartet, bestaande uit ensemble-zangers pur sang met zeer veel ervaring in diverse professionele koren. Hollands Collectief streeft naar een pure, transparante klank. Oude en nieuwe muziek wordt naast elkaar geprogrammeerd en Nederlandse componisten krijgen daarbij een ereplaats.

L2022 07 09 hollands collectief

Programma ‘Fijn Besnaarde Stemmen’
Hollands Collectief en Stefan Gerritsen (gitaar)

 Mille Regretz    Josquin Desprez (1450-1521)
 Mille Regretz      Luys de Narvaez - voor 31 toonsgitaar (ca.1500-ca.1560)
 Absalon Fili Mi     J. Desprez of Pierre de la Rue (1452-1518)
 You cannot Travel Within  and Stand Still Without   Rijndert van Woudenberg – voor koor,  gitaar en kristallen glazen (1967)
 Preambolo, Aria e Posludio sopra un canto medievale flammingo     Henk Badings (1907-1987)
 Signum Magnum & Beatam           Hans Leenders (*1965, comp. 2020)
 Mise-en-scene II           Daan Manneke (*1939, comp. 2019)
Lux Aeterna    Aart Strootman (*1987, comp. 2020)
L

De bezetting van Hollands Collectief kan zowel vocaal als instrumentaal worden uitgebreid, al naar gelang de programmering. Zo gaan we in de programmering van 2021/2022 een samenwerking aan met veelzijdig gitarist Stefan Gerritsen.

Het ensemble is een voortzetting van The Zed Consort en heeft inmiddels succesvolle optredens gegeven, waaronder in het Orgelpark in Amsterdam en de Internationale Koorbiennale in Haarlem.

 

Afgelast 8 januari - Sweelinck Koper Kwintet

2022 01 08 sweelinck

Het bestuur heeft recentelijk weer vergaderd over het aankomend concert op 8 januari 2022 in de Bergkerk.

Wij vinden het heel erg jammer, maar ook dit concert moeten we afgelasten wegens corona en de onvoorspelbaarheid van weer een nieuwe variant. De Bergkerk staat slechts een handjevol mensen toe. We zijn van mening dat we dan onze bezoekers niet kunnen bieden wat we graag willen. En dat we heel veel mensen weer moeten teleurstellen.

Het kwintet willen we ook niet voor een heel lege kerk laten spelen. Zij verdienen een zo groot mogelijk publiek.

12 februari - Duo a Pizzico

2022 02 12 duo a pizzico


Duo a Pizzico bestaat uit Ferdinand Binnendijk (Mandoline) en Noortje Vredeveld (Gitaar). Zij hebben elkaar leren kennen tijdens een project met het Nieuw Ensemble en geven sindsdien als duo concerten. De twee snaarinstrumenten worden beiden getokkeld, zoals de naam ‘pizzico’ al aangeeft, waarbij de heldere klank van de mandoline wordt ondersteund door het warmere geluid van de gitaar.
Ferdinand en Noortje spelen een combinatie van originele werken voor deze bezetting en bewerkingen van andere composities.

Ferdinand Binnendijk (1991) rondde in 2016 succesvol zijn masteropleiding mandoline en liuto cantabile af aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Al vanaf zijn eerste mandolinelessen, op vierjarige leeftijd, was Alex Timmerman zijn docent, net als op het conservatorium.
Hij bespeelt een Embergher 5-bis solistenmodel mandoline, een uniek en buitengewoon instrument. Dit wordt mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument.
Ferdinand is vooral actief in de kamermuziek. Van 2017 tot 2019 was hij lid van het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard. Sinds 2018 is hij lid van mandoline kamerorkest Chordophonia. Verder heeft hij vaste kamermuziekduo’s met gitariste Noortje Vredeveld, harpiste Suzanne Zijderveld en pianist Laurens de Man.
www.ferdinandbinnendijk.nl

Noortje Vredeveld (1993) rondde in 2015 haar bachelor cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2017 sloot ze de opleiding af met haar masterdiploma, die met een 9 werd gewaardeerd.
Daarnaast kreeg ze in 2016 de prijs voor beste Nederlandse deelnemer aan het internationaal gitaarconcours Twente.
Noortje studeerde bij de gerenommeerde gitaristen Johannes Möller en Lex Eisenhardt en volgde ze masterclasses van o.a. GFA winnaar Judicaël Perroy, flamencogitarist Eric Vaarzon Morel.
Noortje heeft als solist op diverse podia en festivals gespeeld in Nederland en speelt in diverse kamermuziekensembles.
www.noortjevredeveld.com

 

12 maart - Gut Feelings

2022 03 12 Gut Feelings

Gut Feelings, een veelsnarig cello- en gambakwartet

René Berman, Jan Insinger, Marike Tuin en Frank Wakelkamp spelen op barokcello, violoncello, piccolo en viola da gamba.

Vier musici, die hun sporen al verdiend hebben als solist en in bekende ensembles als Het Gelders Orkest, Holland Symfonia, Anima Eterna, Les Musiciens du Louvre en het Combattimento Consort, blijken elkaar op het podium enorm te inspireren.

De gebruikte instrumenten vormen een uitdaging: de vier octaven die de cello omspant worden met een vijfde snaar (cello piccolo) nog uitgebreid. Voor een totaal andere klankkleur gebruikt het ensemble ook de viola da gamba, die elk van de spelers als instrument naast de cello bespeelt.

De speelplezier en de vakkundigheid van deze groep blijken bij het publiek enorm aan te slaan, ook omdat iedere speler verhalenderwijs contact legt met het publiek.