12 januari - Trio Dividi 3 met "Histoire de tango"

2019 01 12 DIVIDIVI3

Dividivi3 bestaat uit Rieneke Brink (fluit), Paloma de Beer (hobo) en Ilse Eijsink (klarinet). Zij vormen een eigenwijs blazerstrio dat graag van de gebaande paden afwijkt.

 Programma ``Histoire de Tango``

  • Histoire du Tango 1. Bordel 1900                  Astor Piazzolla                 arr: Max Knigge
  • Trio Sonata in G major. BWV 1039                J.S. Bach                           arr: Paloma de Beer
  • Toda Mi Vida                                                    Anibal Troilo                     arr: Bram Faber
  • Histoire du Tango 2. Café 1930                      Astor Piazzolla                 arr: Max Knigge
  • Duo                                                                   Alberto Ginastera
  • Danzas argentinas                                          Alberto Ginastera             arr: Rieneke Brink
  • Summit                                                             Astor Piazzolla                 arr: Geert Rubingh
  • Histoire du Tango 3. Nightclub 1960             Astor Piazolla                   arr: Max Knigge

 

Met de ‘Histoire du Tango’ als uitgangspunt neemt Trio Dividi3 ons mee in het leven van de beroemde Argentijnse componist Astor Piazzolla. Met dit stuk, dat hij aan het einde van zijn carrière schreef, laat hij niet alleen de ontwikkeling van de tango zien maar ook van zijn eigen carrière als componist.

Piazzolla speelde als bandoneonist in het befaamde tango-orkest van Anibal Troilo. Troilo hield vast aan de originele vorm van de tango terwijl Piazzolla deze juist verder wilde ontwikkelen. Tijdens zijn studie in Parijs bouwde Piazzolla verder aan zijn eigen stijl door onder meer elementen uit de klassieke muziek, vooral van Bach en Strawinksy. Ook de jazzmuziek van Gershwin was een inspiratie voor hem. Samen met de jazz saxofonist Gerry Mulligan nam hij onder andere de plaat Summit op, waarbij de jazz en tango prachtig samensmelten.

Trio Dividi3 

Met volle teugen genieten de drie jonge vrouwen van Trio Dividi van het ontwikkelen en uitvoeren van bijzondere muzikale projecten en concerten waarbij ze al hun creatieve en artistieke vaardigheden kunnen aanspreken. Maar ook van hun reguliere concerten maken zij iets bijzonders. Programma’s stellen zij samen rondom een thema waarbij ze tijdens hun optredens mondelinge toelichting geven. Zo weten zij als geen ander door humor en bevlogenheid hun publiek aan zich te binden en te betoveren.

Dividivi3 betoverde in de zomer van 2017 ruim 2000 ouders en kinderen op de Parade in Den Haag en Amsterdam. Zij speelden daar met groot succes hun spannende kindervoorstelling ‘Als heksen heksen...’, geregisseerd door Annechien Koerselman. Zij werden door het Grachtenfestival gevraagd voor bijzondere concerten, bijvoorbeeld op een rondvaartboot en voor baby’s. De dames speelden meerdere malen op NPO Radio 4 ter promotie van hun concerten en projecten. Voor het Cultuurmenu in de Zaanstreek zullen zij maar liefst 18 keer optreden op verschillende basisscholen met hun voorstelling ‘Als heksen heksen…’. In opdracht van animatiestudio Reanimation bedachten en maakten zij muziek bij een animatiefilm over een koekoek die vertoond zal worden op KLIK animatiefestival 2017 in het Eye in Amsterdam.
Dividivi3 speelt voornamelijk klassieke muziek, maar ze maken graag uitstapjes naar andere muziekstijlen, zoals tango en jazz. De muziekstukken die zij uitzoeken zijn meestal niet geschreven voor de instrumenten waarop ze spelen. Daarom arrangeren ze zelf hun muziekstukken. Van een pianostuk of een strijkersstuk maken ze moeiteloos een arrangement voor het blazerstrio.

Het trio maakt gebruik van alle instrumenten die ze tot hun beschikking hebben. Niet alleen fluit, hobo en klarinet, maar ook piccolo, hobo d’amore, althobo en basklarinet. Door al deze verwante instrumenten te gebruiken kunnen ze veel verschillende klankkleuren maken. Ze laten de veelzijdigheid van hun instrumentarium horen, maar ook zien. De althobo en de basklarinet kunnen de basfunctie binnen het ensemble vervullen, waardoor ze hun mogelijkheden om diverse muziekstukken te spelen aanzienlijk vergroten.

De Dividivi zagen zij voor het eerst tijdens een Caraïbische tournee. Deze exotisch aandoende boom laat zich vormen door de wind en is een mooie metafoor voor het trio. Zoals de boom gevormd wordt door de wind, vormt het blazerstrio de muziek met hun adem. Exotisch kan de bezetting van het ensemble worden genoemd. Niet alleen is er een minimale hoeveelheid originele composities voor het trio, maar ook zijn er weinig ensembles bestaand uit fluit, hobo en klarinet in Nederland.

Als trio zijn de blazers  steeds op zoek naar hun gemene deler om hun muziek naar een grotere hoogte te tillen. Maar ook aan hun individuele inbreng hechten ze veel waarde.

Rieneke, fluitiste,  gaf tijdens haar studie optredens met het Ricciotti Ensemble voor mensen die normaliter niet met symfonische muziek in aanraking komen. Naast Dividivi3, het remplaçeren bij diverse orkesten en het lesgeven speelt Rieneke ook in het fluitsextet 6Sense. Iedere zomer fietst ze door Nederland om concerten te geven met haar fietsensemble PEP. Met Dividivi3 speelt ze graag op mooie en bijzondere plekken waarbij ze het ongewone niet schuwt.

Paloma, hoboïste, geeft wekelijks hoboles aan kleine groepen kinderen op basisscholen. Vaak op plekken waar het bespelen van klassiek muziekinstrumenten eerder ongewoon was. Door deze ervaring groeit bij haar het besef dat muziek maken een heleboel kan betekenen en een mens kan veranderen. In het trio is ze daarom voortdurend bezig met het arrangeren van muziekstukken die een groot publiek aanspreken om daarmee de harten van hun publiek te kunnen beroeren.

Ilse werkt met passie als klarinettiste op een breed gebied. Ze is als uitvoerend musicus actief bij ensembles en orkesten door heel het land en speelt in het ART Ensemble. Daarnaast werkt Ilse met veel plezier als docent en organisator bij diverse educatieprojecten als Hallo Muziek en Muziek Maakt School. Naast muziek zijn er twee andere passies in Ilses leven, namelijk wijn en literatuur. In Dividivi3 speelt Ilse naast besklarinet graag op haar basklarinet. Binnen Dividivi3 heeft het instrument een onmisbare basfunctie en dit promoot Ilse met verve.