2018 04 14 robbert muuse remild mees 450pxbLiedrecital 

Robbert Muuse – bariton.

Reinild Mees- piano. 

In de Lebuinuskerk treden bariton Robbert Muuse en pianist Reinild Mees op met een liedrecital. Reinild Mees treedt op als vervanger van pianist Micha van Weers. Robbert Muusse volgde liedstudies bij o.m. pianist Konrad Richter in Stuttgart, bij Hartmut Höll aan het Mozarteum in Salzburg, en bij Julius Drake in Londen. Hij nam deel aan masterclasses bij Robert Holl, Rudolf Jansen, Graham Johnson en JuliusDrake. Hij ontving een aantal bekende muziekprijzen.


Robbert Muuse studeerde solozang in Maastricht bij Mya Besselink, en aan de Opernschule van Karlsruhe bij Donald Litaker. Hij ontving lessen van zangers Sir Thomas Allen, Gerald Finley en Jard van Nes, en werd vanaf 2012 in Groot-Brittannië gecoacht door Gary Coward.
Hij zong grote solopartijen in diverse opera’s en concerten, zoals in bekende oratoria van J.S. Bach, Händel, Mozart, Fauré, Mendelssohn, Brahms, etc. Als solist trad hij op met onder meer: het Verbier Festival Orchestra o.l.v. Valéry Gergiev; Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend; De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven; met Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Christoph Poppen, Kynan Johns, Matthew Halls en Paul Goodwin. Hij was 10 jaar lid in het Franse Ensemble Pierre Robert o.l.v. Frédéric Desenclos. Ook is hij zanger in het ensemble Taralli (www.taralli.nl) en in het Nederlands Kamerkoor. www.robbertmuuse.com

Reinild Mees concentreerde zich na haar opleiding bij Gérard van Blerk (Amsterdam), Noël Lee (Parijs) en Malcolm Frager (USA) op het begeleiden van zangers in recitals. Zij trad reeds veelvuldig op aan de zijde van solisten als Piotr Beczala, Sergei Leiferkus, Wolfgang Holzmair, Olaf Bär, Roman Trekel, Konrad Jarnot, Marlis Petersen, Claudia Barainsky, Amanda Roocroft, Camilla Nylund, Charlotte Margiono, Claron McFadden, Tania Kross, Johannette Zomer, Roberta Alexander, Karin Strobos, Maarten Koningsberger, François Le Roux, Thomas Oliemans, Henk Neven en vele anderen. Zij gaf concerten in Londen, Warschau, Parijs, Wenen, Graz, Berlijn, München, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Salzburg, Stockholm, Venetië, Brussel, Brugge, Antwerpen, Gent en Luxemburg. In Nederland trad zij veelvuldig op in het Concertgebouw en in De Doelen, waar zij onlangs Carte blanche kreeg.

In 2004 kreeg zij de Szymanowski- Award en de onderscheiding Merit of Polish Culture voor haar initiatief tot het uitbrengen van Karol Szymanowski’s complete liedoeuvre op vier CD’s, die tevens bekroond werden met de Fryderyk Award, de meest prestigieuze muziekprijs in Polen. Ook nam zij meerdere cd’s op met liederen van Schumann en Mendelssohn, waarbij zij historische instrumenten bespeelde.

In 1998 richtte Reinild Mees de Stichting 20ste-eeuwse Lied op, om het vocale oeuvre van ‘vergeten’ liedcomponisten uit de vorige eeuw weer onder de aandacht te brengen. Als artistiek leider van deze stichting stelt Reinild Mees themaprogramma’s samen, waarin het liedrepertoire op een theatrale of informatieve wijze wordt gebracht.

Als vocal coach gaf zij les op het Conservatorium van Amsterdam, het Europese Centrum voor Opera en Vocale muziek te Gent, de Internationale Sommerakademie Mozarteum te Salzburg, de Academia Vocalis te Wörgl, de Opera Studio Nederland en aan de faculteit muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Momenteel geeft zij les aan de Robert Schumann Hochschule te Düsseldorf. Zij speelde ook als officiële begeleider bij masterclasses van zangers als Elisabeth Schwarzkopf, Irmgard Seefried, Grace Bumbry en Galina Vishnyevskaya.

 

 Het programma :

Liederen van:

Franz Schubert (1797-1828) - Vier liederen

James Simon (1880-1944) - Sechs Lieder, Opus 43

Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) - Uit: "Songs of the Clown" (W. Shakespeare)

Edvard Grieg (1843-1907) - Sechs Lieder, Opus 48