header3
2018 04 21 alexander stevenOp zaterdag 21 april spelen Alexander de Bie en Steven Knieriem op het orgel in de Broederenkerk. 

Steven Knieriem

Steven Knieriem (2001) is geboren en getogen in Goes. Vanaf zijn 9e heeft hij orgelles van Jos Vogel aan de Zeeuwse Muziekschool te Goes.
In 2017 werd hij één van de organisten van de Sionkerk (Gereformeerde Gemeente) te Goes en werd daarmee bespeler van het drieklaviers Flentrop-orgel.
Hij heeft orgelconcerten gegeven in kerken in Nederland met beroemde orgels. Hij trad onder meer op in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch, de Bovenkerk in Kampen en op het orgel van de Oude Kerk te Delft.
In 2017 won Steven de tweede prijs in de finale van het eerste Nationale Ambitus Orgelconcours in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem (categorie 13 t/m 16 jaar). Ter voorbereiding op de diverse rondes van dit orgelconcours heeft hij lessen genomen bij Ben van Oosten.
Zijn repertoire bestaat uit alle stijlperioden, met een speciale voorkeur naar de muziek van Johann Sebastian Bach en de Frans symfonische orgelliteratuur.
Als beginnend componist schrijft Steven werken voor orgel.Alexander de Bie

Alexander de Bie, geboren in 2001, heeft al vanaf zeer jonge leeftijd een passie voor klassieke muziek en de instrumenten orgel en piano. Alexander heeft sinds zijn 5e jaar pianoles bij zijn vader, pianist Jack de Bie. Sinds zijn 6e jaar heeft hij les van de organist Jos van der Kooy (Organist Westerkerk en stadsorganist te Haarlem). Met hoofdvak orgel zit Alexander sinds zijn 7e in de Jongt Talent- klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ook met piano is Alexander in 2017 aangenomen op de Sweelinck Academie van het conservatorium van Amsterdam bij Nino Gvetadze.
Alexander bespeelde met 7 jaar het Maarschalkerweerdorgel in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam op het Concertgebouw Open in 2009, en als 9- jarige organist kwam hij in de finale van het Concertgebouw Concours.
Als 10- jarige speelde hij met Jos van der Kooy en zijn leerlingen in het Orgelpark in Amsterdam orgelstukken van Daan Manneke, en was hij te zien in het TV-programma Podium van Jan Willem de Vriend.
Alexander geeft diverse concerten met het orgel en de piano: solo, duos, ensembles. Waaronder in de St. Janskathedraal te Den Bosch, de Westerkerk in Amsterdam, waar hij speelde in de serie Geen Dag Zonder Bach, het Grachtenfestival, lunchconcerten en het Vredesconcert.
Ook is hij organist in 2 ensembles (beide de naam Jong Barok) , waarmee hij regelmatig optreed, zoals recentelijk op het Festival van oude muziek in Utrecht in 2016. In de zomer 2016 was hij actieve deelnemer aan de masterclass Jong Talent van het Internationale Orgelfestival te Haarlem , waar hij 2 weken les kreeg van verscheidene goede en beroemde organisten. Bij de 25e en laatste editie van het Govert van Wijn Orgelconcours in 2017 heeft Alexander als veruit jongste deelnemer de 4e prijs behaald.

Locatie:

Informatie over de Broederenkerk

De Broederenkerk

Minderbroeders Franciscanen hebben in ongeveer 1335-1338 de Broederenkerk (vandaar de naam) gebouwd naast hun klooster (dat al enkele tientallen jaren bestond en nu verdwenen is). Voor de bouw van de kerk, die aanvankelijk kleiner was dan nu, hadden ze een sponsor: prinses Eleonora van Engeland, getrouwd met hertog Reinald van Gelderland. De broeders vormden maar een kleine kloostergemeenschap. Zij bestemden het kerkgebouw vooral ook voor de bewoners en bezoekers van Deventer. Het was een kerk zonder drempels en zonder overbodige aanbouwsels: een preekkerk met maar twee beuken. In de markt- en Hanzestad aan de IJssel vormde het gebouw een levendig middelpunt van geloofsleven. Een centrale functie vervulde het voor Geert Groote en zijn volgelingen, broeders en zusters van het gemene (gemeenschappelijke, gewone) leven.

Na de hervorming kwam hier eerst ongeveer een eeuw de gereformeerde gemeente bij elkaar, daarna ook ongeveer een eeuw de Waalse (Franssprekende protestantse) kerk. De drukke en kleurige inrichting uit de tijd van de broeders was toen verdwenen onder de witkalk.

Bij de herverdeling van de stadskerken kreeg de katholieke geloofsgemeenschap het gebouw in 1799 in handen en dat is sindsdien zo gebleven. De tegenwoordige parochie van St. Lebuïnus gebruikt het gebouw voor de inwoners en gasten van de stad Deventer. In de negentiende eeuw en daarna is het interieur in de geest van die tijd opnieuw versierd en ingericht. Het was de tijd van de neogotiek. Uit die periode dateren de gewelven, de pilaren, de ramen, het klokkentorentje, de orgelgalerij en het portaal.

In de jaren 2012-2013 heeft een grote restauratie plaatsgevonden. Daarbij is het oorspronkelijke liturgisch centrum (dat vanaf 1972 plaats had moeten maken voor een houten podium in het midden van het gebouw) hersteld, is een nieuwe vloer gelegd en is het Ibachorgel uit 1865-1868 in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Dat laatste versterkt de functie van de kerk als gewaardeerde locatie voor concerten.
Ga naar boven