2018 04 21 alexander stevenOp zaterdag 21 april spelen Alexander de Bie en Steven Knieriem op het orgel in de Broederenkerk. 

Steven Knieriem

Steven Knieriem (2001) is geboren en getogen in Goes. Vanaf zijn 9e heeft hij orgelles van Jos Vogel aan de Zeeuwse Muziekschool te Goes.
In 2017 werd hij één van de organisten van de Sionkerk (Gereformeerde Gemeente) te Goes en werd daarmee bespeler van het drieklaviers Flentrop-orgel.
Hij heeft orgelconcerten gegeven in kerken in Nederland met beroemde orgels. Hij trad onder meer op in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch, de Bovenkerk in Kampen en op het orgel van de Oude Kerk te Delft.
In 2017 won Steven de tweede prijs in de finale van het eerste Nationale Ambitus Orgelconcours in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem (categorie 13 t/m 16 jaar). Ter voorbereiding op de diverse rondes van dit orgelconcours heeft hij lessen genomen bij Ben van Oosten.
Zijn repertoire bestaat uit alle stijlperioden, met een speciale voorkeur naar de muziek van Johann Sebastian Bach en de Frans symfonische orgelliteratuur.
Als beginnend componist schrijft Steven werken voor orgel.Alexander de Bie

Alexander de Bie, geboren in 2001, heeft al vanaf zeer jonge leeftijd een passie voor klassieke muziek en de instrumenten orgel en piano. Alexander heeft sinds zijn 5e jaar pianoles bij zijn vader, pianist Jack de Bie. Sinds zijn 6e jaar heeft hij les van de organist Jos van der Kooy (Organist Westerkerk en stadsorganist te Haarlem). Met hoofdvak orgel zit Alexander sinds zijn 7e in de Jongt Talent- klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ook met piano is Alexander in 2017 aangenomen op de Sweelinck Academie van het conservatorium van Amsterdam bij Nino Gvetadze.
Alexander bespeelde met 7 jaar het Maarschalkerweerdorgel in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam op het Concertgebouw Open in 2009, en als 9- jarige organist kwam hij in de finale van het Concertgebouw Concours.
Als 10- jarige speelde hij met Jos van der Kooy en zijn leerlingen in het Orgelpark in Amsterdam orgelstukken van Daan Manneke, en was hij te zien in het TV-programma Podium van Jan Willem de Vriend.
Alexander geeft diverse concerten met het orgel en de piano: solo, duos, ensembles. Waaronder in de St. Janskathedraal te Den Bosch, de Westerkerk in Amsterdam, waar hij speelde in de serie Geen Dag Zonder Bach, het Grachtenfestival, lunchconcerten en het Vredesconcert.
Ook is hij organist in 2 ensembles (beide de naam Jong Barok) , waarmee hij regelmatig optreed, zoals recentelijk op het Festival van oude muziek in Utrecht in 2016. In de zomer 2016 was hij actieve deelnemer aan de masterclass Jong Talent van het Internationale Orgelfestival te Haarlem , waar hij 2 weken les kreeg van verscheidene goede en beroemde organisten. Bij de 25e en laatste editie van het Govert van Wijn Orgelconcours in 2017 heeft Alexander als veruit jongste deelnemer de 4e prijs behaald.

Programma:

M. Reger (1873-1916)

Introduktion und Passacaglia d moll* 

J.S. Bach (1685-1750)

Jesus Christus unser Heiland, der von uns den Zorn Gottes wandt 
à 2 Clav. e Canto fermo in Pedale BWV 688

O. Messiaen (1908-1992)

Uit La Nativité du Seigneur No. 9: Dieu Parmi Nous

M. Dupré (1886-1971)

Variations sur un Noël, Opus 20 

G. Fauré (1845-1924) (bew. L. Robilliard)

Sicilienne*

L. Vierne (1870-1937)


uit Symphony II, op. 20*
- Choral
- Allegro

 

De werken met * worden gespeeld door Steven Knieriem, de overige door Alexander de Bie.