13 mei - Kamerkoor Audite Nova en organiste Kirstin Gramlich

Dit is een OrgelPlus-concert door organiste Kirstin Gramlich en kamerkoor Audite Nova onder leiding van Hebe de Champeaux  in de het Peninckshuis.

2017 05 13 Kamerkoor Audite NovaKamerkoor Audite Nova

Audite Nova is een kamerkoor van ongeveer dertig ervaren zangers. Het koor zingt klassieke muziek in diverse stijlen van Renaissance tot hedendaags. Op het programma van recente concerten stonden bijvoorbeeld de emotionele Lamento d’Arianna van Monteverdi, de monumentale mis voor dubbelkoor van Martin, en het wringende Jesu Sieben Worte van Nystedt. Met het laatste stuk stonden we op 15 april 2015 in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor. Audite Nova staat onder leiding van Hebe de Champeaux en werkt regelmatig samen met andere koren of musici. Twee tot drie keer per jaar geeft Audite Nova concerten op diverse locaties in Nijmegen en wijde omgeving. Regelmatig treedt Audite op met andere koren of musici.

2017 05 13 Hebe de ChampeauxHebe de Champeaux , dirigent Audite Nova

Hebe is een Nederlands/Amerikaanse dirigent, mezzosopraan en violiste. Ze begon op 4-jarige leeftijd met viool spelen. Ze heeft haar vioolstudie Bachelor of Music cum laude afgerond aan de San Francisco State University, waar ze uitgebreid instructie kreeg in kamermuziek van het Alexander String Quartet.
Daarna behaalde ze haar Master of Music orkestdirectie aan de Indiana University in Bloomington en een Bachelor of  Music in koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde orkestdirectie bij Imre Pallo, Thomas  Baldner, Yair Samet en koordirectie bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Later studeerde ze ook zang bij o.m. Hein  Meens en Pierre Mak. Zij werd aan de Indiana University benoemd tot Graduate Assistent Conductor voor het IU Opera  Theater seizoen 2004-2005. Ze heeft Ze volgde masterclasses directie bij o.m.  Kurt Masur, en vocale workshops bij  o.m. Adriaan van der Spoel.
In 2007 werd ze winnares van de Jury’s Prize tijdens de Bela Bartok International Opera Conducting Competition en in  2009 ontving ze een eervolle vermelding voor vrouwelijke dirigenten.
Hebe was gastdirigent/violist bij het Romanian Opera House in Cluj bij de productie Maria de Buenos Aires in 2008,  nadat ze eerder in 2006 dezelfde productie in Bloomington met haar eigen ensemble, ExArt, had uitgevoerd. In  Nederland dirigeerde ze o.m. het Promenade Orkest. In het buitenland dirigeerde ze diverse uitvoeringen waaronder  Mahlers 5e.
Hebe is naast dit alles docent en heeft een vioolstudio in Amsterdam.

2017 05 13 Kirstin Gramlich

Kirstin Gramlich

Kirstin Gramlich is sinds september 2013 de  cantor-organist van de Grote of Lebuinuskerk in Deventer.  
Kirstin studeerde  Kirchenmusik aan de Hochschule  für Musik Keulen.  In 2001 kwam zij naar Nederland voor een Masteropleiding orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar hoofdvakdocent was Jos van der Kooy. Deze studie ronde zij in 2004 met lof van de jury af. Sindsdien  heeft zij een internationale concertpraktijk opgebouwd. De muziek van Jan Pieterzoon Sweelinck,  Joh. Seb. Bach, Max Reger en hedendaagse muziek nemen op dit moment een prominente plek in haar werkzaamheden en interesse in.
Voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelmuziek werd ze genomineerd voor de Sweelinck/Muellerprijs 2009. Zij was met haar Duo Anemos Ensemble (trompet en orgel) o.m. te horen in het Gaudeamus Interpretatieconcours 2011. Met haar ensemble ComputerAidedBreathing maakte ze de muziek voor de documentaire “Reformation” van Jeanette Groenendaal.
Kirstin Gramlich studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven.
Sinds 2010 heeft ze enkele grote koor-en orkestprojecten gedirigeerd w.o. Haydns Schöpfung en Händels Coronation Anthems (2016).

Locatie: