2018 08 18 Duo EsmeraConcert in de Broederenkerk in Deventer door Duo Esmera: Una Cintina (orgel) en Jean-Sébastien Beauvais (zang) met werken van Händel, Ireland en Barber.

Una Cintiņa is muzikaal directeur in de R.K. parochie HH. Matthias-Laurentius te Alkmaar, (concert)organiste en dirigente van o.a. oratoriumkoor Cantate Domino (Zoeterwoude), kamerkoor Canticum Novum (Alkmaar).
Geboren in Letland, in een zeer muzikale familie, begon ze haar muzikale opleiding met piano. Vervolgens studeerde ze koorzang en kerkmuziek aan de koorschool van de Dom in Riga. Aan de Letse Muziek Academie behaalde ze onder Sigvards Kļava (dirigent van het Lets Radio koor) haar Bachelor als dirigent en onder Prof. Tālivaldis Deksnis haar Bachelor als organist.
Na haar Master in 2007 heeft ze een postacademische opleiding gevolgd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen (orgel), Jos Vermunt (koor directie), Menno van Delft (klavecimbel/clavicord) en Hein Meens (zang). Ook heeft ze diverse masterclasses gevolgd met o.a. Ton Koopman, Ludger Lohman, Hans Fagius, Joel Speersta, Olivier Latry, Louis Robilliard.
Regelmatig verzorgt ze optredens als organist en/of dirigent in Nederland en Europa en verleent ze haar medewerking als soliste aan concerten met koor en orkest. Met countertenor Jean-Sebastien Beauvais vormt ze Duo Esmera.
Haar repertoire bestrijkt de vroege barok tot de muziek van de 21e eeuw. Ze promoot de Letse orgel- en koormuziek. Haar belangstelling gaat vooral uit naar muziek van de 20e en 21e eeuw en daarom geeft ze ook premieres tijdens internationale festivals en concoursen.


Jean-Sébastien Beauvais zong al op jonge leeftijd in het kinderkoor van de kathedraal van Monaco. Naast zijn orgelstudie verdiepte hij zich in oude muziek aan het Conservatorium in Toulouse bij Guillemette Laurens en Howard Crookk.
Na het behalen van zijn Bachelor Oude Muziek zang aan het Centre de Musique Baroque de Versailles, vervolgde hij zijn Bachelor en Master Klassiek Zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Valerie Guillorit en zette zijn opleiding voort aan de Dutch National Opera Academy van Alexander Oliver met sopraan Claron Mac Fadden en coach Peter Nilsson. Hij werkt nu met Ira Siff van de Metropolitan Opera New York.

Jean-Sébastien zingt oratoria zoals de Messiah en het Dixit Dominus van Handel, het Stabat Mater van Pergolesi, het Magnificat, de Johannespassion van J.S.Bach, en verschillende solocantates van Vivaldi en Scarlatti.
Hij wordt veelvuldig gevraagd door verschillende ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, waaraan hij zijn medewerking verleende bij een Cd-opname van motetten van Bach en Schütz, “Beloved Beautiful”, die in solistische bezetting werd opgenomen door Channels Classics Record.

Meer recente rollen zijn onder andere Fernando in “Don Chisciotte in Sierra Nevada “ van Conti, geproduceerd door Opera aan het IJ en het Utrechts Barok Consort onder Jos Van Veldhoven, Oberon in Britten’s “A Mid Summer Night’s Dream” met de Dutch National Opera Academy o.l.v. Lucas Vis, Ottone in “L’Incoronazione di Poppea” van Monteverdi o.l.v. Glenn Wilson en regie Javier Lopez Piñon, Cesare in “Giulio Cesare” van Handel voor de festival Opera aan zee in Noordwijk en de profeet Daniel in “Belshazzar” van Handel, regie Serge van Veggel en was hij de onderstudie van Gary Boyce in “Orfeo ed Euridice” van Gluck, in de succesvolle openlucht opera in het Paleis Soestdijk, geproduceerd door De Utrechtse Spelen en Jos Tie.
Afgelopen seizoen, debuteerde hij ook op het Franse toneel in de rol van Katisha, in The Mikado, een opera van Gilbert & Sullivan o.l.v David Stern en geproduceerd door Opera Fuoco in theatre de St Quentin en Yvelines.

Sinds 2011 werd hij meerdere malen uitgenodigd als gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam, en geeft daarnaast ook privé zangles.

In 2009 richtte hij zijn eigen ensemble, “La Chambre d’Uranie” op, waarmee hij ondermeer optrad in de kleine zaal van Het Concertgebouw, de Vredenburg zaal in Utrecht en in de Chapelle Royale van Le Château de Versailles, Frankrijk.

Programma

George Frederic Handel (1685 – 1759)
uit Ode for the Birthday of Queen Anne, HWV 74:
-Eternal Source of Light Divine
-Let Flocks and Herds their Fear Forget

Enjott Schneider (*1950)
Pavane. Variations on a dance from “El Maestro” by Luis de Milán
(Cor anglais en Orgel)

Dace Aperāne (*1953)
My dearest dear

Dace Aperāne
Pastorāle
(Hobo en Orgel)

Samuel Barber (1910 – 1981)
-The Daisies
-Sure on this shining night

Leonard Bernstein (1918 – 1990)
Psalm 23 uit Chichester Psalms

John Ireland (1879 – 1962)
Elegiac Romance
(Orgel solo)

Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958) 

Silent Noon


Henry Purcell (1659 – 1695)
Evening Hymn

2018 06 16 Geerten Liefting 450pxbGeerten Liefting (Nijkerk, dec 19 83) Studeerde Orgel, Kerkmuziek en Improvisatie bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium en vervolgens Compositie en Koordirectie aa
n het Conservatorium van Antwerpen en Rotterdam bij ondermeer Wim Henderickx, Luc van Hove en Wiecher Mandemaker.
Daarnaast studeerde hij Improvisatie bij Hayo Boerema en Cor Ardesch .
Geerten is sinds augustus 2007 dirigent organist van de Heilige Bonaventura te Woerden en tevens assistent-organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam en vesperorganist van de Domkerk te Utrecht.
In het jaar 2015 won hij ondermeer de 1e prijs op het International Improvisatieconcours in Schwäbisch Gmuend en de 2e prijs op het
Internationaal Improvisatieconcours in Luxemburg/ Dudelange en tevens in Biarritz. In 2016 won hij unaniem het Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem.
Hij trad op bij producties van bijvoorbeeld Festival Voor de Wind, Culturele Caravaan en verzorgde grote producties met koren als de Laur
enscantorij, het Ribatutta Ensemble en het Nederlands Blazersensemble.
In 2013 won hij de 1e prijs op het Hinsz compositieconcours te Kampen, waar het Nederlands Kamerkoor zijn werk ‘Renovatio Mundi’ in première bracht.
Geerten geeft veel concerten en componeert voor diverse bezettingen.

 

Programma:

M. Reger ( 1873-1916)

Uit Zwölf stücke opus 59
- Intermezzo
- Melodia
- Te Deum

P. Whitlock (1903-1946)

Uit 5 Short pieces:
- Allegretto
- Folk Tune

H. Howells (1892-1983)

Rhapsodie no 3 in Cis

G. Liefting (1983-)

Improvisatie

A. De Klerk (1917-1998)

Sonate voor Orgel
- Allegro Moderato
- Andante Sostenuto
- Allegro con brio

 

2018 04 21 alexander stevenOp zaterdag 21 april spelen Alexander de Bie en Steven Knieriem op het orgel in de Broederenkerk. 

Steven Knieriem

Steven Knieriem (2001) is geboren en getogen in Goes. Vanaf zijn 9e heeft hij orgelles van Jos Vogel aan de Zeeuwse Muziekschool te Goes.
In 2017 werd hij één van de organisten van de Sionkerk (Gereformeerde Gemeente) te Goes en werd daarmee bespeler van het drieklaviers Flentrop-orgel.
Hij heeft orgelconcerten gegeven in kerken in Nederland met beroemde orgels. Hij trad onder meer op in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch, de Bovenkerk in Kampen en op het orgel van de Oude Kerk te Delft.
In 2017 won Steven de tweede prijs in de finale van het eerste Nationale Ambitus Orgelconcours in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem (categorie 13 t/m 16 jaar). Ter voorbereiding op de diverse rondes van dit orgelconcours heeft hij lessen genomen bij Ben van Oosten.
Zijn repertoire bestaat uit alle stijlperioden, met een speciale voorkeur naar de muziek van Johann Sebastian Bach en de Frans symfonische orgelliteratuur.
Als beginnend componist schrijft Steven werken voor orgel.Alexander de Bie

Alexander de Bie, geboren in 2001, heeft al vanaf zeer jonge leeftijd een passie voor klassieke muziek en de instrumenten orgel en piano. Alexander heeft sinds zijn 5e jaar pianoles bij zijn vader, pianist Jack de Bie. Sinds zijn 6e jaar heeft hij les van de organist Jos van der Kooy (Organist Westerkerk en stadsorganist te Haarlem). Met hoofdvak orgel zit Alexander sinds zijn 7e in de Jongt Talent- klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ook met piano is Alexander in 2017 aangenomen op de Sweelinck Academie van het conservatorium van Amsterdam bij Nino Gvetadze.
Alexander bespeelde met 7 jaar het Maarschalkerweerdorgel in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam op het Concertgebouw Open in 2009, en als 9- jarige organist kwam hij in de finale van het Concertgebouw Concours.
Als 10- jarige speelde hij met Jos van der Kooy en zijn leerlingen in het Orgelpark in Amsterdam orgelstukken van Daan Manneke, en was hij te zien in het TV-programma Podium van Jan Willem de Vriend.
Alexander geeft diverse concerten met het orgel en de piano: solo, duos, ensembles. Waaronder in de St. Janskathedraal te Den Bosch, de Westerkerk in Amsterdam, waar hij speelde in de serie Geen Dag Zonder Bach, het Grachtenfestival, lunchconcerten en het Vredesconcert.
Ook is hij organist in 2 ensembles (beide de naam Jong Barok) , waarmee hij regelmatig optreed, zoals recentelijk op het Festival van oude muziek in Utrecht in 2016. In de zomer 2016 was hij actieve deelnemer aan de masterclass Jong Talent van het Internationale Orgelfestival te Haarlem , waar hij 2 weken les kreeg van verscheidene goede en beroemde organisten. Bij de 25e en laatste editie van het Govert van Wijn Orgelconcours in 2017 heeft Alexander als veruit jongste deelnemer de 4e prijs behaald.

Programma:

M. Reger (1873-1916)

Introduktion und Passacaglia d moll* 

J.S. Bach (1685-1750)

Jesus Christus unser Heiland, der von uns den Zorn Gottes wandt 
à 2 Clav. e Canto fermo in Pedale BWV 688

O. Messiaen (1908-1992)

Uit La Nativité du Seigneur No. 9: Dieu Parmi Nous

M. Dupré (1886-1971)

Variations sur un Noël, Opus 20 

G. Fauré (1845-1924) (bew. L. Robilliard)

Sicilienne*

L. Vierne (1870-1937)


uit Symphony II, op. 20*
- Choral
- Allegro

 

De werken met * worden gespeeld door Steven Knieriem, de overige door Alexander de Bie.

 

2018 07 21 Pieter Lanooy 400pxbJan Pieter Lanooy (1993) volgde zijn eerste lessen bij Karolien Schuurmans en Bart Wuilmus aan de muziekschool De Noorderkempen te Baarle-Hertog (België). Vanaf 2009 kreeg hij les van Jan Hage in de Kloosterkerk te Den Haag. Zijn conservatoriumopleiding startte in 2011 aan het Rotterdams conservatorium, waar hij de vooropleiding en zijn eerste jaar afrondde bij Aart Bergwerff. Sinds 2013 studeert hij Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2015 ging hij verder met zijn orgelstudie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Jan Pieter is actief als concertorganist in binnen- en buitenland. Tevens is hij de vaste continuospeler van het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) waarmee hij ieder jaar de Johannes Passion, de Hohe Messe of de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uitvoert.

Programma:

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Praeludium und Fuge in c-moll uit: Drei Praeludien und Fugen opus 37 (1837)

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Bewerkingen cantates door Edward Power-Biggs (1906-1977)

Sinfonia uit: Cantate BWV 106 Actus Tragicus 'Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit'
Aria Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd uit: Cantate BWV 208 Schafe können sicher weiden

Paul Hindemith (1895-1963)

Ruhig bewegt uit Sonata II für Orgel (1937)

César Franck (1822-1890)
Andantino en sol mineur (ca. 1856)

Olivier Messiaen (1908-1992)
'Communion' uit: Messe de la Pentecôte (1949-50)

Maurice Duruflé (1902-1986)
'Choral Varié' uit: Prélude, Adagio et Choral Varié sur le thème du "Veni Creator" opus 4 (1930)

Frank Bridge (1879-1941)
Adagio in E major uit Three Pieces for Organ (1905)

Charles-Marie Widor (1845-1937)
Allegro uit Sixième Symphonie en sol mineur opus 42 no 2, (1879) 

2018 01 20 Peter van Dijk 450pxbOrgelconcert in de Broederenkerk door Peter van Dijk.

Peter van Dijk (1952, Groningen) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Sinds 1970 woont en werkt hij in de stad Utrecht.
Hij geniet een grote internationale reputatie als organist, docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen, publicist en orgeladviseur.
Zijn spel is op ruim 45 CD's vastgelegd en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken over (orgel)muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie).
Als radiomedewerker verzorgde hij vele series orgeluitzendingen, onder meer over historische orgels in diverse Europese landen of cultuurgebieden, zoals de Elzas, Italië, Bohemen en uiteraard Nederland. Als gecertificeerd orgeladviseur was c.q. is hij betrokken bij vele nieuwbouw- en restauratieprojecten in Nederland (onder meer in samenwerking met de Commissie orgelzaken voor de PKN en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Polen en Tsjechië.
De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij als organist meewerkte, ontving in 2003 een Edison. In 2011 werd hij onderscheiden met de Speld van de Stad Utrecht vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse orgelcultuur in binnen- en buitenland.

 

Programma


Johann Christian Rinck (1770-1846)
Introduction, Thema, Variationen & Finale (Opus 90)


Johann Christoph Kellner (1736-1803)
Jesu, meine Freude


Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
Ach Gott, erhör mein Seufzen


Justin Heinrich Knecht (1752-1817)
Andante mit vier Veränderungen


Jan Worp (1821-1890)
Adagio in A


Gerrit Isaäc van Eyken (1832-1898)
Allegretto (opus 12/4)


Cor Kee (1900-1997)
Merck toch hoe sterck. Con variazioni 

Locatie - de Broederenkerk

broederenkerk 2 500pxbAdres

Broederenstraat 18
7411 EN  Deventer

Parkeren

Er is geen parkeerruimte in de directe nabijheid van de kerk.
U vindt informatie over parkeren in Deventer op de website van de gemeente Deventer.
De parkeergarages die daar worden vermeld, liggen allen op loopafstand van de kerk.


Ga naar boven