24 december Kerstavond - "A ceremony of carols" door Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor . Kerk open om 19 uur - concert begint om 20 uur.

 

2018 12 24 nationaal vrouwen jeugdkoor 620pxb

Op Kerstavond zingt Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor in de Bergkerk de kerststerren van de hemel!

Het Vrije Gift Concert begint om 20.00 uur en duurt een uur.

Het concert staat o.l.v.  Wilma Ten Wolde. Marianne Smit speelt harp. 

 

Programma Kerstavond

A Ceremony of Carols van Benjamin Britten (1913-1976)

            Procession - Hodie Christus natus est

            Wolcum Yole!

            There is no Rose

            That yonge child

            Balulalow

            As dew in Aprille

            This little Babe

            Interlude (harp)

            In Freezing Winter Night

            Spring Carol

            Deo Gracias

            Recession - Hodie Christus natus est

Es ist ein Ros entsprungen                                Michael Praetorius (1571-1621)

O little town of Bethlehem                                  Arr. David Willcocks (1919-2015)

Tres Villancicos del Peru                                    Dante Andreo (1949)

            Harp intermezzo

De ster moet ommegaan                                    Anonymus

Mu süda, ärka üles                                             Cyrillus Kreek (1889-1962)                                     

In dulce Jubilo                                                     Arr. John Rutter (1945)

Stille nacht                                                          Arr. John Rutter

 

De leden van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor (NVJK) zijn tussen de 16 en 30 jaar en afkomstig uit heel Nederland. Artistiek leider is Wilma ten Wolde en vocal coach is Irene Verburg. Het NVJK treedt regelmatig op in series als de ZaterdagMatinee en de Vrijdag van Vredenburg, met orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest en de Berliner Philharmoniker. Tien jaar achtereen verzorgde het NVJK de muziek tijdens de Nationale 4 Mei Herdenking in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Het NVJK bracht verschillende cd’s uit, waaronder 'Hjärtans Fröjd' o.l.v. de Zweedse koordirigent Eric Ericson en de wereldpremière van de St. Luke Passion van James MacMillan o.l.v. Markus Stenz waar het NVJK de veeleisende Christuspartij zong. Erik Voermans schreef hierover in het Parool: '... die loepzuiver en vibratoloos zingende jonge stemmen snijden door je ziel.’ In 2017 maakte het NVJK op uitnodiging concertreizen naar Denemarken en Hongarije. In seizoen 2018-2019 zingt het NVJK ‘Le Miroir de Jesus’ van Caplet o.l.v. Ed Spanjaard, en brengt het koor de wereldpremière van het door Peter Vigh gecomponeerde ‘Totaliter Aliter’ geïnspireerd op teksten uit het boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ van Pim van Lommel. Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor is een van de vier Nationale Koren die Stichting Vocaal Talent Nederland onder haar hoede heeft. De stichting viert in 2019 haar 30-jarig bestaan. Meer info via de website www.nationalekoren.nl 

 

Irene Verburg studeerde klassieke solozang aan het Koninklijk Conservatorium (Master diploma). Ze was winnares van de Talentenbeurs voor excellente studenten, waarmee ze haar studie kon voortzetten in New York. Ze volgde lessen en masterclasses bij Elly Ameling, Nelly Miricioiu, Christina Deutekom en Eva Marton. Ze ontving het prestigieuze Bayreuth-stipendium van het Wagnergenootschap. Irene trad veelvuldig op als soliste met piano en orkest in concerten en opera. Naast grote liedcycli (Vier letzte Lieder, Les Nuits d'été, Sieben frühe Lieder) zong ze operarollen, o.a: Suor Angelica, Contessa (Le nozze di Figaro), Senta (Fliegende Holländer).

Irene Verburg is naast haar zangactiviteiten werkzaam als dirigent voor het Nationaal Jongenskoor en als vocal coach voor de overige Nationale Koren van Vocaal Talent Nederland. Zij verleende zo haar medewerking aan concertproducties onder leiding van internationale maestri als: Jaap van Zweden, Vladimir Jurowski, Ivan Fischer en Yannick Nézet-Séguin.

Door haar binding met de Nationale Koren, waar zij zelf ook als kind begon met zingen, heeft zij zich in het bijzonder gespecialiseerd in de ontwikkeling van jonge stemmen. Irene Verburg werkt als zangpedagoog tevens aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, voor Jong Talent en Master of Music Education. Zij geeft in die hoedanigheid ook zangles aan talentvolle kinderen van de koorschool in Paramaribo.

 

Wilma ten Wolde is artistiek leider van het Nationaal Kinderkoor, het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor en directeur van Vocaal Talent Nederland, de stichting die de Nationale Koren onder haar hoede heeft. Wilma heeft bijna 30 jaar ervaring in koorzang met jeugd en jongeren. Zij studeerde koordirectie, kerkmuziek en muziekwetenschap en specialiseerde zich in het vocaal onderwijs voor jongeren en jeugd. Ze 

Ten Wolde was docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de vakgebieden solfège en ensemble- zang. Ze geeft masterclasses in Zweden, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Hongarije.

Ze werkt intensief samen met Irene Verburg, sopraan en vocal coach van de Nationale Koren over de training en ontwikkeling van de jonge zangstem.

In 2015 ontving zij de Hogenbijl Prijs. Uit het juryrapport: ‘Met het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor heeft Wilma ten Wolde een standaard gesteld die haar niet alleen in Nederland maar ook buiten onze grenzen een bijzondere reputatie heeft bezorgd.’

Ze bereidde meer dan 60 verschillende producties voor met de koren van Vocaal Talent Nederland voor orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Berliner Philharmoniker voor dirigenten als Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Riccardo Chailly, Iván Fischer, Mariss Jansons, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovitch, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Sir John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe, Daniele Gatti, Stéphane Denève, Yannick Nézet-Séguin, Ivan Fischer, Markus Stenz en Jordi Savall.

 

Marianne Smit speelt harp sinds 1995. Ze kreeg haar eerste harplessen van haar moeder Gertru Smit-Pasveer. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg, waar ze startte in de Jong-Talent afdeling. Juni 2007 studeerde ze ‘cum laude’ af voor haar Bachelor examen. September 2009 studeerde ze ‘cum laude’ af voor haar Master examen, met een onderscheiding voor haar “bijzondere artisticiteit op het gebied van de hedendaagse muziek”. Opleidingsgeschiedenis Conservatorium van Amsterdam | Erika Waardenburg 1998-2009 Masterclasses | Daphne Boden, Isabelle Perrin, Maria Graf, Emilia Moskvitina & Isabelle Moretti Ervaring.

De wereldbekende componist Karlheinz Stockhausen componeerde een stuk voor Marianne Smit en Esther Kooi. Deze compositie, ‘Freude für zwei Harfen’, ging in première op 7 juni 2006 in Milaan. Marianne heeft deelgenomen aan een auditie-training van Petra van der Heide. In deze cursus heeft ze de eerste prijs gewonnen, wat geresulteerd heeft in deelname aan twee concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze heeft ook gespeeld in diverse producties met het Radio Filharmonisch Orkest. Marianne geeft regelmatig concerten; ze heeft deelgenomen aan lunchconcerten van het Concertgebouw in Amsterdam, concerten in de Nieuwe Kerk in Den Haag en in het Provinciehuis in Haarlem. Met het trio ‘Tritone’ speelt Marianne kamermuziek. Met dit trio won ze een concert in de ‘SuiteMuziekweek-serie’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Met ‘Het Ensemble’ neemt ze deel aan concerten die afgestemd zijn op locatie, gelegenheid, jaargetijde en publiek.