2015 09 26 duo vardan hovanissian en emre gültekinHet optreden van het duo  Vardan Hovanissian uit Armenië op duduk en Emre Gültekin, een Belg van Turkse afkomst op saz en zang is om meerdere redenen een bijzondere. De combinatie van duduk, een dubbelrietfluit, en saz – ook wel de Turkse luit genoemd – komt in een duo maar weinig voor. Daarnaast is het door de historische gevoelige Armeense genocide in Turkije, dit jaar 100 jaar geleden, niet zo gebruikelijk dat een Armeense en Turkse muzikant samenspelen. Dat muziek verbroedert zal het duo Hovanissian en Gültekin op overtuigende wijze laten horen.

Emre Gültekin is in België geboren en is zoon van de grote Turkse zanger en saz-speler Lütfü Gültekin die naar België kwam om in de mijnen te werken. Vardan Hovanissian kwam rond 1995 vanuit Armenië naar Brussel op uitnodiging van een bevriende muzikant. Beiden zijn sterk verbonden met de muzikale traditie van hun land.
Sinds hij door Khatchik Khatchatryan ingewijd werd in de wonderbaarlijke klank van de duduk, ontwikkelde Vardan Hovanissian zich tot een van de meesters van dit dubbelrietinstrument dat de klank en ziel van Armenië als geen ander uitademt. Tien jaar geleden vond Vardan een zielsgenoot In de Turkse saz-speler Emre Gültekin, leerling van Talip Özkan en van zijn vader, de bard Lütfü Gültekin.
De grensoverstijgende vriendschap resulteerde dit jaar in een eerste duo-cd ‘Adana’. Adana refereert niet alleen aan de stad waar de Armeense tragedie van 100 jaar geleden zijn aanloop kende, maar staat ook voor de droom van een ander Adana, een stad waar Turken en Armeniërs in harmonie samenleven. Teksten worden in het Armeens en het Turks gezongen en de melancholische klank van de Armeense duduk vloeit moeiteloos samen met het virtuoze snarenwerk op de tambur of de saz. In april 2015 trad het duo met band op in het tv-programma Vrije Geluiden van de VPRO.
Dit concert vindt plaats in het kader van Festival De Oriënt, het vervolg op het Morgenland Festival Deventer, dat vorig jaar de eerste succesvolle editie beleefde met onder meer twee concerten in de Bergkerk.