2015 08 01 jeugdorkest nederland

Het JeugdOrkest Nederland brengt op 1 augustus in de Bergkerk een virtuoos programma van twee klassieke meesters: de Capriccio Italiën van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en de Symphonie fantastique van Hector Berlioz. Het orkest staat bekend om de passie en flair, het enthousiasme en lef waarmee wordt gemusiceerd. Dat kan het in dit programma goed kwijt.

Een capriccio (letterlijk ‘springerig of ‘grillig’) is een muziekstuk dat nogal vrij is in vorm en een levendig karakter heeft. Voor het capriccio Italiën uit 1880 vond Tsjaikovski de inspiratie tijdens een reis naar Rome, waar hij het jaarlijkse carnaval meemaakte. Het werk is vol met elementen uit de Italiaanse volksmuziek en straatliederen.

Het capriccio os een prachtige opwarmer voor de Symphonie fantastique, dat geldt als een van de belangrijkste orkestwerken uit de negentiende eeuw. Berlioz schreef het werk in 1830 en het heette oorspronkelijk Épisode de la vie d’un artiste, symphonie fantastique en cinq parties (episode uit het leven van een artiest, fantastie symphonie in vijf delen). Het is de eerste symfonie die een zogenaamd programma volgt: de vijf delen vormen episoden uit het leven van een artiest, uiteraard een toonkunstenaar. De hartstochtelijke dromen van een verliefdheid, het feestgewoel van een bal, de herdersdeuntjes in de avondschemer op het platteland, de afschuwelijke dromen die de artiest krijgt als zijn liefde niet wordt beantwoord en tenslotte een dolle heksensabbat trekken aan het oor voorbij.

Maar ook de orkestbezetting met vier harpen en een klok was in deze symfonie ongebruikelijk. Daarnaast schreef Berlioz ongewone speeltechnieken voor, zoals het con legno waar de  violisten met het hout van de strijkstok over de snaren krassen. De dramatiek van het werk was voor die tijd eveneens ongekend. Tenslotte was Berlioz een van de eerste componisten die een soort leitmotiven gebruikte, terugkerende melodieën die een gedachte of persoon verklankten.

In het JeugdOrkest Nederland (JON) spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren afkomstig uit het gehele land. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek.

Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel. Vanaf de oprichting in 1959 door dirigent Ru Sevenhuysen staat bij het JON het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. In de repetitieperiodes wordt enthousiast gewerkt aan een volwaardig en uitdagend concertprogramma. Er is veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl.
De jongeren krijgen bij het JON de optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. De verworven muzikale bagage nemen ze weer mee naar de andere orkesten en ensembles waarin ze spelen.