2015 09 05 brisk 2BRISK recorder quartet (fluitkwartet) uit Amsterdam brengt 5 september in de voormalige synagoge een programma met muziek van Bach. Brisk is een Engelse term dat levendig, wakker en snel betekent. Voor dit muziekensemble staat het voor energiek, inventief en vernieuwend. Dat is ook nog eens precies waar Bach om bekend staat.

BRISK verkent voortdurende alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet en breidt die ook uit. Het repertoire van het ensemble is zeer divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.

BRISK heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Een concert van BRISK is dan ook spectaculair om naar te kijken. Contact met het publiek is heel belangrijk voor BRISK. Dat gebeurt door een ontspannen presentatie van de concerten, en door ontmoetingen vooraf met het publiek. De groep geeft ook vaak  workshops, en stimuleert daarmee het contact tussen de professional en de amateur .

De groep presenteert bijzondere projecten met de meest uiteenlopende gasten. Daar zijn bekende namen  uit de oude muziekwereld bij, maar ook specialisten uit het nieuwe muziek circuit. Deze programma’s zijn een unieke aanvulling op het Nederlandse kamermuziek aanbod.
BRISK werkt veel samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals, acteurs, regisseurs, filmers, schrijvers en vormgevers.

Programma

Johann Sebastian Bach
(1685-1750)
Concerto in C groot (von Sachsen Weimar) BWV 595

Nun komm, der Heiden Heiland
Choralvorspiel BWV 659
Toek Numan Intermezzo

An Wasserflüssen Babylon Choralvorspiel BWV 653

Fuga op een thema van Corelli BWV 579

Herr Jesu Christ, dich zu uns wend
Choral (BWV 332) en Choralvorspiel  BWV 709

Concerto in c klein (Marcello)BWV 981:
Adagio - Vivace - Adagio staccato - Prestissimo
Guus Janssen Nieuw werk

Jesus Christus unser Heiland alio modo Choralvorspiel BWV 666

Fuga op een thema van Legrenzi BWV 574

Concerto in d (Vivaldi) BWV 596:
Allegro - Adagio e spiccato - Largo e spiccato - Allegro
BRISK recorder quartet Amsterdam
Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij - blokfluiten