2020 04 04 The Berlage Saxophone Quartet

 

Foto gemaakt door: Sarah Wijzenbeek

Het Berlage Saxophone Quartet: Wat een weldadige, frisse bries in het traditionele kwartet-landschap! De instrumenten vibreren en ademen gezamenlijk - de speelvreugde van deze ware meesters springt meteen over op het publiek. Een groot genoegen! (Valentin Erben - Cellist Alban Berg Quartet)

In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet en het Koninklijk Concertgebouworkest.
De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht. Onder andere werden ze in 2011 laureaat bij de Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn. Daarnaast is het kwartet winnaar van van de Dutch Classical Talent Award 2013 (jury- en publieksprijs).
De Debuut-cd van het Berlage Saxophone Quartet, SaxoFOLK kreeg een warm onthaal door de Nederlandse en internationale pers, waaronder vier-sterren-recensies in Trouw, de Volkskrant en de Telegraaf. De laatste schreef: “Soms lijkt het getalenteerde viertal een heel orkest na te bootsen. Daarmee ontstijgt het blazen aan het instrument en is het puur de muziek die telt."
in 2015 ontving het Berlage Saxophone Quartet de Kersjesprijs, de meest prestigieuze Nederlandse prijs op het gebied van kamermuziek. Naar de mening van het bestuur van het Kersjes Fonds spreidt het Berlage Saxophone Quartet grote vakmanschap ten toon. ‘De vier uitstekende musici hebben zich sinds 2008 ontwikkeld tot een ensemble van het allerhoogste niveau.’


Programma

GOLDBERG
Het Berlage Saxophone Quartet zet een nieuw meesterwerk op het programma: de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach. Speciaal voor dit concert halen de leden van het kwartet alle saxofoons uit de kast. De variaties zijn teder, uitbundig, dansbaar en meeslepend. In de zetting van duo’s, trio’s en kwartetten, in een nieuw arrangement en speciaal gecomponeerde proloog van huisarrangeur/componist Peter Vigh, wordt het een betoverende muzikale reis.
Lichtontwerper Jurjen Alkema van het Blauwe Uur zal op subtiele wijze de muziek voorzien van kleur en beeld, door middel van een op maat gemaakte lichtinsitallatie. In een regie van Ria Marks bewegen de leden van het kwartet magisch door het licht. Stap in de achtbaan van emoties, gecomponeerd door Bach en laat u meeslepen door de symbiose van licht en saxofoons.