2019 10 05 CappBreda

 
Cappella Breda brengt een programma van Estse componisten. 
 

PROGRAMMA

Allelulia tropus Arvo Pärt 3
Psalm 22 Cyrillus Kreek 5
Psalm 141 Cyrillus Kreek 3
Psalm 104 Cyrillus Kreek 3
Kuulmata kuskil kumiseb kodu Velja Tormis 5
Kleine Litanei Arvo Pärt 4
Kui suur on meie vaesus Cyrillus Kreek 3
Pater noster Pēteris Vasks 7
Curse upon iron, koor en slagwerk Velja Tormis 15
 

Cappella Breda zingt onder leiding van Elisabeth Blom “Sounds from Estonia”, een programma met muziek van componisten uit Estland.

De bekendste van deze componisten is ongetwijfeld Arvo Pärt. Het werk van Pärt heeft dikwijls religieuze wortels en drukt diepe emoties uit. Met zijn religiositeit conflicteerde Pärt met het Sovjet Regime, dat hij in 1980 de rug toekeerde toen hij emigreerde naar Wenen.

Diepe emoties, de klanken van de Baltische ziel, daarover gaat het programma van Cappella Breda. Zang is essentie in Estland. Het zingen van traditionele volksliederen was in de tijd van de perestrojka teken van verzet en van onderlinge verbinding van het Estische volk. Een hoogtepunt van het inzetten van zang als geweldloos verzet, was in 1989 de “Baltische Weg”, een zingende menselijke keten van 600 kilometer van Tallinn tot Vilnius.

Ook de andere componisten uit het programma, Kreek, Vasks, Uusberg en Tormis, verklanken een diepe religiositeit. Kreek met psalmen en Uusberg en Vasks met hun Miserere en Pater Noster. Tormis gebruikt andere teksten. Over “geluidloos ergens huiswaarts mompelen” en “vloek over het ijzer”. In het laatste stuk bezweren koor en slagwerk de macht van het ijzer om de dodelijke kracht ervan te overwinnen. Het is daarmee ook een klacht tegen oorlog.

Muziek als middel tot verbinding en waar nodig geweldloos verzet. Muziek bovendien die met vaak minimale middelen het hart weet te raken. Dat zijn de Sounds of Estonia.

Cappella Breda is een kamerkoor bestaande uit een 24-tal zangers. Het werd opgericht in 1976 door Daan Manneke en stond tot zomer 2017 onder diens leiding. Elisabeth Blom volgde hem op. Elisabeth Blom is ook artistiek leider van kamerkoor Lelystad, The Zed Chamber Choir en The Zed consort. Zij is bovendien zangeres en zingt als sopraan bij Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Baroque Orchestra and Choir.

In de loop van haar bestaan – het koor is in 1976 opgericht door Daan Manneke – heeft Cappella Breda zich geprofileerd met “grensverleggende” programma’s, andere dingen doen en de dingen anders.

Het koor is ook letterlijk over de grens geweest, naar o.a. Bologna, Brussel, Barcelona en in Parijs voor concerten in de St. Sulpice en La Madeleine.

Cappella Breda is een graag gehoorde gast op festivals en podia voor zowel oude als eigentijdse muziek. Het koor trad verschillende keren op in het Festival van Vlaanderen, het Oude Muziek Festival in Hoorn en het Muziek Podium Zeeland.

Cappella Breda heeft zelden gehoorde werken uit de rijke Europese koortraditie uitgevoerd. In 2013 voerde het in vijf steden de Sweelinckvespers uit.
Sinds 2002 maakt Palmzondag in Ginneken met de andere passie vast onderdeel uit van ons programma. Tevens nemen wij deel aan concerten georganiseerd door Brabants Volkoren.